Društvo

Djecu pregledali fizioterapeuti

Oko 40 djece pregledano je danas u okviru kampanje "Ispravi se i vježbaj!", organizovanoj na Trgu Republike u Podgorici.
Djecu pregledali fizioterapeuti
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Preglede su obavljali fizioterapeuti na osnovu kojih su popunjavali Evaluacioni list koji sadrži, pored osnovnih, sledeće podatke: tjelesna visina, tjelesna težina, položaj glave, položaj ramena, Scapulae alatae, donji uglovi lopatica, Lorencovi trouglovi (uži), položaj savijenih laktova, linije struka, nagib karlice, kontraktura m.Iliopsoas-a, dužina nogu, sumnja na genu valgum, sumnja na genu varum, prisustvo spuštenog svoda stopala, valgiditet Ahilove teti​v​e, valgiditet nožnog palca, gibozitet / napetost PVM u pretklonu, korekcija skoliotične krivine elevacijom ruke. Evaluacioni listovi su numerisani i izrađeni na indigovanom papiru tako da su jedan primjerak (original) ovog lista dobili roditelji.

Kampanja "Ispravi se i vježbaj!" je osmišljena kao savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, s ciljem da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom.

Prvi ciklus Kampanje će se realizovati od 15. marta do 19. aprila u Podgorici, Bijelom Polju, Cetinju, Baru i Nikšiću. Drugi ciklus je planiran u periodu od 3. do 31.maja u Ulcinju, Budvi, Beranama, Herceg Novom i Kolašinu, dok je treći ciklus planiran od 6. do 27. septembra 2015. u Rožajama, Danilovgradu, Pljevljima, Kotoru i Tivtu. Kampanja će se relizovati jednom sedmično, odnosno u nedjelju.

Implementacijom Kampanje “Ispravi se i vježbaj!” roditelji će se u direktnom razgovoru sa specijalistima primijenjene fizioterapije (fizioterapeutima) upoznati sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba.

Posljedice deformiteta kičmenog stuba su višestruke i umnogome utiču na kvalitet života svakog pojedinca. Danas se, kako je naglašeno, oboljenja kičmenog stuba u mnogim naprednim društvima smatraju modernom bolešću broj 1, a dodatno zabrinjava činjenica da djeca svoje vrijeme provode u neadekvatnim školskim klupama, nose teške torbe koje ih dodatno povijaju i sve se manje bave fizičkim aktivnostima, a sve više vremena provode sjedeći ispred kompjutera čime se njihovi mišići nedovoljno i nepravilno razvijaju, ne dajući kičmenom stubu neophodnu potporu.

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Partneri u Kampanji su: Ministarstvo prosvjete, Institut za javno zdravlje Crne Gore, Radio televizija Crne Gore, Udruženje Roditelji, SPA Medica, Studentski sportski savez.

Kampanja "Ispravi se i vježbaj!" će biti nastavljena u nedjelju, 22. marta 2015.godine u Bijelom Polju. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o vremenu i mjestu održavanja.​

Portal Analitika