Svijet

Grob Sadama Huseina u Tikritu sravnjen sa zemljom

Grob svrgnutog iračkog lidera Sadama Huseina u Tikritu bukvalno je sravnjen sa zemljom, u žestokim sukobima ekstremista Islamske države i iračkih snaga bezbjednosti, koji se bore za kontrolu nad tim gradom.
Grob Sadama Huseina u Tikritu sravnjen sa zemljom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na video snimku agencije AP iz sela Al-Avja, 13 kilometara južno od Tikrita, vidi se da su od ogromnog kompleksa ostali samo potporni stubovi koji su nekada držali krov.

Zastave šiitske milicije i fotografije njihovih lidera dominiraju u pretežno sunitskom selu, uključujući sliku general majora Kasema Sulejmanija, moćnog iranskog generala koji je savjetnik šiitskih milicija na bojnom polju.

Tikrit se nalazi pod kontrolom Islamske države od juna prošle godine.

Ekstremisti su u avgustu tvrdili da je grobnica, u selu u kome je Sadam Husein rođen, u potpunosti uništena, ali su lokalni zvaničnici tada rekli da je šteta mala.

Pripadnici antidžihadističkih paramilitarnih snaga poznatih kao jedinice Popularne mobilizacije čine najveći dio snaga koje se već dvije nedjelje bore da od džihadista Islamske države preuzmu kontrolu nad Tikritom, u čemu im pomažu iračka vojska, policija i druge paramilitarne snage.

Niko od nadležnih nije iznio podatke o žrtvama od početka do sada najveće ofanzive na Tikrit.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.