Društvo

Održan pomen Krstu Popoviću na Lipi Cuckoj

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Krsto Zrnov Popović“ obilježili su danas, na mjesnom groblju na Lipi Cuckoj, 68 godina od ubistva proslavljenog crnogorskog oficira Krsta Zrnova Popovića.
Održan pomen Krstu Popoviću na Lipi Cuckoj
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika članovi Društva su položili cvijeće na Krstovom grobu, a svještenik Crnogorske pravoslavne crkve, nikšićki paroh, protojerej Bojan Bojović održao je parastos.

Krsto Todorov - Zrnov Popović proslavljeni je crnogorski junak iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata, vojni je vođa Božićnog ustanka protiv odluka nelegalne Podgoričke skupštine, kojima je ukinuta Crna Gora kao država i detronizirana dinastija Petrović - Njegoš, te vođa Zelenaškog pokreta tokom Drugog svjetskog rata (1941- 1945). Ubijen je u zoru 14. marta 1947. godine, u zasjedi, na Bojanjem brdu, od strane pripadnika crnogorske UDB-e.

Krsto Popović je proslavljeni crnogorski junak i vojskovođa sa brojnih ratišta, i dokazao je kako se nesebično žrtvuje i hrabro i časno bori za svoju domovinu – Crnu Goru. Sav svoj život posvetio je tim svetim ciljevima, za koje je na kraju i položio i svoj mučenički život. Naša sveta obaveza jeste da ne zarobavimo na njega i na njegovo djelo. Svima nama Krsto Zrnom treba biti primjer - i današnjoj i budućim generacijama - kako se voli svoja domovina i kako se nesebično žrtvuje za nju“, kazao je protojerej  Bojović.

Kulturno-umjetničko društvo „Krsto Zrnov Popović“ prva je i za sada jedina organizacija u Crnoj Gori koja nosi ime ovog proslavljenog crnogorskog komandanta i borca „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“.

Portal Analitika