Društvo

Održan pomen Krstu Popoviću na Lipi Cuckoj

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Krsto Zrnov Popović“ obilježili su danas, na mjesnom groblju na Lipi Cuckoj, 68 godina od ubistva proslavljenog crnogorskog oficira Krsta Zrnova Popovića.
Održan pomen Krstu Popoviću na Lipi Cuckoj
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika članovi Društva su položili cvijeće na Krstovom grobu, a svještenik Crnogorske pravoslavne crkve, nikšićki paroh, protojerej Bojan Bojović održao je parastos.

Krsto Todorov - Zrnov Popović proslavljeni je crnogorski junak iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata, vojni je vođa Božićnog ustanka protiv odluka nelegalne Podgoričke skupštine, kojima je ukinuta Crna Gora kao država i detronizirana dinastija Petrović - Njegoš, te vođa Zelenaškog pokreta tokom Drugog svjetskog rata (1941- 1945). Ubijen je u zoru 14. marta 1947. godine, u zasjedi, na Bojanjem brdu, od strane pripadnika crnogorske UDB-e.

Krsto Popović je proslavljeni crnogorski junak i vojskovođa sa brojnih ratišta, i dokazao je kako se nesebično žrtvuje i hrabro i časno bori za svoju domovinu – Crnu Goru. Sav svoj život posvetio je tim svetim ciljevima, za koje je na kraju i položio i svoj mučenički život. Naša sveta obaveza jeste da ne zarobavimo na njega i na njegovo djelo. Svima nama Krsto Zrnom treba biti primjer - i današnjoj i budućim generacijama - kako se voli svoja domovina i kako se nesebično žrtvuje za nju“, kazao je protojerej  Bojović.

Kulturno-umjetničko društvo „Krsto Zrnov Popović“ prva je i za sada jedina organizacija u Crnoj Gori koja nosi ime ovog proslavljenog crnogorskog komandanta i borca „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
C Crnogorac
18.03.2015. 19:44

Ako je i onda ima' postovaoca ka' danas nije ni cudo sto su "Zelenasi" i "Bozicni ustanak" propali.

3
0
P Perun
18.03.2015. 21:45

U to vrijeme, narod je bio izložen velikosrbskoj propagandi, kako unutrašnjoj, tako i onoj iz Srbije...a za to je kriva naivna politika trojice posljednjih Petrovića.

4
0
J Jovan
18.03.2015. 02:26

Nece se Krsto zaboravit dok je patriota i hrabrih ljudi kao sto su clanovi KUD -a Krsto Zrnov Popovic i CPC.Nije bilo lako protivrjecit komunistima poslije rata, a omladina se nije nadahnjivala velicinom i znacajem ovakvog patriotizma vec je zdravo za gotovo uzimala ono sto su komunisti govorili i pisali "saradnik okupatora".Sto kako i zasto ,to tek sad citamo . Slava mu.

3
0
l limski biser
16.03.2015. 11:43

Vjecno ces biti u srcima Crnogorskih patriota!!! Vjecna ti slava i hvala!!!

12
0
v vlado
16.03.2015. 04:58

Slava velikom junaku ka i svim junacima koji padose za krst casni i slobodu CRNE GORE . Jos jedno vjecna im slava

16
0
š šaran
15.03.2015. 23:39

Slava velikom junaku

23
0