Svijet

PUTIN: Puč u Ukrajini naručen u SAD

Oružani puč u Ukrajini bio je organizovan iz Vašingtona, a Amerikanci su pokušali da se sakriju iza Evropljana, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.
PUTIN: Puč u Ukrajini naručen u SAD
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Trik je bio u tome što su većinom Evropljani otvoreno podržavali ukrajinsku opoziciju. Ali mi smo zasigurno znali da su istinski 'mozgovi' bili naši američki prijatelji", rekao je Putin u dokumentarcu pod naslovom Krim - put u domovinu, koji je danas prikazan na kanalu Rusija 1.

Prema njegovim riječima, Amerikanci su pomagali u obuci nacionalista, njihovih oružanih grupa, u zapadnoj Ukrajini, Poljskoj i donekle u Litvaniji.

Takav pristup, objasnio je Putin, bio je daleko od optimalnog načina na koji bi trebalo postupati sa nekom zemljom, a posebno, kako je rekao, sa postsovjetskom kao što je Ukrajina.

Kako je objasnio, takve države imaju kratku istoriju življenja pod novim političkim sistemom i dalje su krhke.

"Kršenje ustavnog poretka u takvoj državi neminovno nanosi veliku štetu njenoj državnosti", ocijenio je Putin.

On je kazao da je Rusija bila spremna da stavi svoje nuklaerno naoružanje u stanje pripravnosti tokom prošlogodišnjih napetosti oko pripajanja Krima i svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsjednika, prenose agencije.

"Bili smo spremni da to uradimo. Krim je naša istorijska teritorija. Tamo žive Rusi. Oni su bili u opasnosti. Mi njih ne možemo da napustimo", poručio je Putin.

On je u istom filmu rekao i da su organizatori puča u Kijevu prošle godine planirali da ubiju tadašnjeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča kao i da je izbijanje nacionalizma podstaklo Ruse da pomognu stanovnicima Krima.

Putin je rekao i da su ruske snage pomogle svrgnutom predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču da pobjegne u Rusiju.

On je objasnio da su ruske snage pokušavale da ostanu u kontaktu sa Janukovičem dok je bježao preko teritorije Ukrajine i da su na kraju "uspjele da ga dovedu na ukrajinsku teritoriju".

Izvor: MINA; foto: outsidethebeltway.com

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
I Ivan
15.03.2015. 22:01

E dragi moj Putine. Kad su Ameri saznali sto si Ti pripremio istocnoj Ukrajini i Krimu ,oni su uradili to sto sad kazes da su uradili .Pod Janukovicem nebi bilo otpora tvojoj nakani . Dalje , ko je naselio Ruse na Krimu i kad, a istjerao vjekovne stanovnike Krima, Tatare. Zasto su tokom ll Sv Rata svi Ukrajinci bili protiv Rusa i posli sa Hitlerom,da vam naude. Oni su vas stvorili,od njih su svi raseljeni Sloveni po Evropi,nijesu to Rusi, koji su Ukrajince drzali pokorene stoljecima a oni su vam donijeli i Hrisca nstvo.Zauzvrat ste koliko znam,oko 1 milion strijeljali.Nije to nacionalizam, mrze vas .Ne postoji tamo familije da nekoga nijeste tada iz nje strijeljali . Eto tako

4
1
A Analitičar
16.03.2015. 00:48

Da se Ukrajina nije "preporučila" EU, a sigurno i NATOu, ne bi Rusija imala potrebe da interveniše. Kako fakti zbore, Rusija UVIJEK interveniše kad NATO zakuca na njezine granice. Rusija nije Crna Gora i ona se ne brani, nit se može branit na svoje granice, već prvu liniju odbrane mora postavit malo podalje. Ako se USA "brani" u Vijetnam, Irak, Libiju, ne znam što se Rusija ne bi branila u Ukrajinu? Carska Rusija jest naselila Krim, ali i Evropljani su naselili USA, a tamošnje "Tatare" saćerali su u rezervate. Sad bi se Evropljani trebali vrnut u Evropu, a Ameriku prepuštit Indijancima? Na stranu što Tatari također nijesu autohtoni na Krim, jer su i oni tamo šljegli iz centralne Azije. Netačno je da su "svi Ukrajinci" bili protivu Rusa, već su to bili fašisti iz zapadne Ukrajine, čiji potomci danas drže vlast u Kijev. Ako su igda Slaveni bili u današnju Ukrajinu, tamo nije bilo Ukrajinaca. Ne generalizuj, ne mrze svi, samo fašisti.

0
2