Svijet

Desetine hiljada medicinskih radnika protestovalo u Parizu

Nekoliko desetina hiljada ljekara i drugih medicinskih radnika organizovalo je danas protestnu šetnju ulicama Pariza zahtijevajući izmjenu kontroverznog zakona o zdravstvu koji u utorak treba da se nađe pred komitetom francuskog parlamenta.
Desetine hiljada medicinskih radnika protestovalo u Parizu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema organizatorima, u šetnji je učestvovalo više od 40.000, a prema policiji 19.000 ljudi.

Ljekari, stažisti, medicinske sestre i zubari protestuju nedjeljama, a neki su organizovali dvonedjeljni štajk uoči Božića.

Udruženje stažista saopštilo je da je na protestnom skupu bilo 50.000 ljudi, dok je grupa hirurga iznijela cifru od 46.000.

Nacrtom zakona do 2017. predviđeno je da se uspostavi sistem po kome bi usluge ljekara bile u potpunosti isplaćivane preko zdravstvenog osiguranja, umjesto dosadašnjeg sistema, gdje su pacijenti direktno plaćali ljekarima, da bi im zatim novac bio refundiran.

Medicinski radnici strahuju da bi predložena izmjena dodatno povećala kancelarijski posao, prouzrokovala odlaganja u plaćanju i otvorila vrata za administrativno uplitanje u medicinske poslove.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.