Društvo

BIJELO POLJE: Očevima u štrajku sve teže, apelovali da se ubrza suspenzija

Očevi beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, trećeg dana štrajka glađu zbog povratka na posao ljekara osumnjičenih za taj slučaj, kazali su da je stanje sve teže i apelovali da se ubrza postupak i donese konačna odluka o suspenziji doktora.
BIJELO POLJE: Očevima u štrajku sve teže, apelovali da se ubrza suspenzija
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Očevi beba u petak u podne počeli su štrajk glađu, a prethodne dvije noći spavali su u šatorima ispred kapija bolnice.

Oni traže da se suspenduju bivši direktor bolnice, Tomislav Jeremić i načelnici Neonatologije i Ginekologije, Haka Tahirović i Zvonko Puletić, protiv kojih se u Višem sudu u tom gradu vodi krivični postupak.

Jedan od roditelja koji protestuju, Predrag Karišik, kazao je da neće pristati na eventualne pregovore već da ih isključivo zanima rješenje o suspeniziji doktora.

On je rekao da je stanje sve teže.

“Osjećamo se gladno, bijedno i poniženo. Ne tražimo kontakte, razgovore i pregovore, već samo suspenziju ljekara i mi odmah idemo kući. Imamo taj jedan zahtjev i spremni smo da životom to platimo”, rekao je Karišik agenciji MINA.

On je apelovao da se ubrza postupak i donese konačna odluka o suspenziji ljekara.

Karišik je naveo da nisu dobili najave da će ih neko od nadležnih kontaktirati početkom radne sedmice.

“Ponavljam da decidno odbijamo pregovore i razgovore, samo mogu da nam donesu rješenje o suspenziji ljekara”, ponovio je on.

Prema riječima Karišika, sve su iscrpljeniji, a noći su hladne.

Međutim, kazao je da će u slučaju pogoršanja zdravstevnog stanja, decidno odbijati pomoć iz bjelopoljske bolnice.

“Pomoć će moći da nam ukaže neko drugi, ali oni ne”, poručio je on.

Karišik je podsjetio da spavaju praktično na betonu ispred bolnice.

“I možete zamisliti kako smo napeti i nervozni”.

On je podsjetio da ih je danas posjetio poslanik Demokratskog fronta, Janko Vučinić, koji je član skupštinskog Odbora za zdravstvo i da im je obećao da će inicirati novu sjednicu tog tijela.

Vučinić je pojasnio da je želio da razgovara sa njima, kako bi mogao da reaguje kao poslanik i član Odbora za zdravstvo.

On je najavio pokretanje inicijative za novo kontrolno ili konsultativno saslušanje, kako bi se provjerilo na koji način Odbor za zdravstvo treba da reaguje, na kako je ocijenio, popuno legitiman i opravdan zahtjev roditelja “jer se ne smije dopustiti da bude još tragičnih posljedica”.

Vučinić smatra da to što se roditeljima niko nije obratio pokazuje dokle je stiglo crnogorsko društvo.

"Bivši čelni ljudi bolnice moraju pokazati svoju odgovornost, jer oni su vodili bolnicu. Dok su upravljali bolnicom, djeca su inficirana, a jedno dijete je izgubilo život. Nemar i neodgovornost je platilo jedno malo stvorenje čiji je život ugašen", rekao je on.

Udruženje Roditelji pozvalo je danas Ministarstvo zdravlja i upravu Opšte bolnice u Bijelom Polju da hitno reaguju kako bi spriječili posljedice koje može izazavati štrajk glađu roditelja inficiranih beba.

Ljekari su uhapšeni krajem prošle godine nakon zaraze pet beba u bjelopoljskom porodilištu, od kojih je jedna preminula. Za djelo za koje su osumnjičeni predviđena je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Izvor: MINA; foto: rtcg.me

Portal Analitika