Društvo

CDT: MRSS hitno da saopšti podatke o zloupotrebama

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) da hitno saopšti koliko je građana zloupotrebljavalo pravo na socijalna davanja i da li je i kojim državnim organima poslato obavještenja o tim zloupotrebama.
CDT: MRSS hitno da saopšti podatke o zloupotrebama
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Portal CDT-a piše da je MRSS izbjegavanjem da javnosti objasni detalje o zloupotrebama državnih resursa, taj resor ostavio prostor za sumnju da je novac mogao biti zloupotrebljen za izborne manipulacije.

Oni su kazali da, iako je obećano, iz MRSS još nije saopšteno koliko građana je zloupotrebljavalo pravo na socijalna davanja niti koliko je zbog toga oštećen državni budžet.

»Zbog svih sumnja u zloupotrebe koje su obilježile izborne procese u Crnoj Gori, CDT poziva MRSS da hitno saopšti informacije od javnog interesa, a to je koliko je građana zaista zloupotrebljavalo pravo na socijalna davanja, da li je i kojih državnim organima poslalo obavještenja o tim zloupotrebama«, naveli su iz te organizacije.

Takođe, dodali su, ključni podatak, koji MRSS mora saopštiti javnosti je iznos novca za koji je državni budžet oštećen kao i period u kojem su se zloupotrebe dešavale.

Iz MRSS je saopšteno da su centri za socijalni rad donijeli 3.191 rješenje o ukidanju prava na socijalno davanje, ali nije precizirano koliko je njih zaista zloupotrijebilo to pravo i koliku novčanu štetu je pretrpjela država.

"Nakon sprovođenja postupka od strane nadležnih institucija utvrdiće se odgovornost i šteta koja je ovakvim ponašenjem nanijeta", navodi se u odgovoru MRSS.

Oni su podsjetili da je ministar Predrag Bošković, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji prošle godine obećao da će taj podatak moći da saopšti tek u januaru kada sistem profunkcioniše u svim opštinama.

Na pitanje na koji način su građani, mimo zakona, ranije ostvarivali to pravo, iz MRSS je odgovoreno da su ti građani bili radno sposobni, da su njihovi članovi porodica bili punoljetni, da posjeduju imovinu ili imaju manji broj članova domaćinstva od prijavljenog, kao i da su dostavljali potvrde sa netačnim podacima.

"Zbog svega ovoga dokumentacija je predata nadležnim organima", navodi se u njihovom odgovoru.

Iz MRSS je saopšteno i da je Centar za socijalni rad u Rožajama pokrenuo disciplinske postupke protiv dvoje zaposlenih kao i da utvrđivanje odgovornosti građana nije u njihovoj nadležnosti.

Portal CDT-a kontaktirao je i Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) kako bi provjerio da li im se MRSS obratilo sa zahtjevom za pokretanje postupka i da li pokrenuti adekvatni postupci protiv odgovornih osoba.

»Iako su centri za socijalni rad u većini crnogorskih opština donijeli rješenja o ukidanje ovog prava, VDT se u odgovoru fokusiralo samo na opštinu Rožaje. Iz njihovog odgovora nije moguće utvrditi da li su se socijalna davanja zloupotrebljavala i u ostalim gradovima, te da li će neko za to snositi odgovornost«, naveli su iz te nevladine organizacije.

Oni tvrde da tužilaštvo od MRSS nije primilo ni jedan zahtjev ili krivičnu prijavu za pokretanje postupka, nakon prikupljene dokumentacije o nezakonitom primanju socijalne pomoći.

»Navode i da je Uprava policije u Rožajama obavjestila tužilaštvo u tom gradu da službenici obavljaju kontrolu u Centru za socijalni rad, te da je nakon toga formiran predmet i poslat zahtjev za dostavljanje kompletne dokumentacije na osnovu koje bi se provjerile nepravilnosti u postupcima odlučivanja socijalnih davanja«, kazali su iz CDT-a.

Dodali su da ni poslije više poziva i poslatog zahtjeva portal CDT-a nije dobio odgovor Uprave policije koje aktivnosti je preduzela u tom slučaju. Iz VDT-a je saopšteno i da je taj predmet u fazi izviđaja.

Ranije istraživanje CDT-a pokazalo je da su troškovi za socijalna davanja iz državnog budžeta rasli u izbornim godinama, kao i da je ta oblast prepoznata kao problematična tačka u sistemu.

Izvor: MINA 

Portal Analitika