Region

Crna kutija će otkriti posljednje poteze pilota helikoptera

Crna kutija palog helikoptera trebalo bi da otkrije posljednje poteze koje su piloti preduzeli prije obrušavanja u okolini Beograda.
Crna kutija će otkriti posljednje poteze pilota helikoptera
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dvije komisije istražuju uzroke pada vojnog helikoptera koji je odnio sedam života, a prvi izvještaj se očekuje u srijedu. Stručnjaci se slažu da vojni helikopter ne bi poletio da nije bio adekvatno opremljen i da posada nije procijenila da može da ga kontroliše.

Za sada je sigurno da su meteorološki uslovi bili nepovoljni a da je helikopter bio opremljen za noćno letjenje.

"Spekulacije o tome da je helikopter letio neispravan su sigurno netačne, a ako je opremljen kako kažu da jeste, onda helikopter može da leti sa tim", kaže Milorad Đošić, pukovnik avijacije u penziji.

Ipak, noć je posebno nezgodna jer postoji mogućnost pada u nepravilan položaj, kaže nekadašnji pilot helikoptera Trivo Jokanović.

"Da li je to možda bilo zakačinjanje neke prepreke s obzirom na vrijeme, da li su pokušali let pa nisu uspjeli, da li je to pad u nepravilan položaj, opcije su otvorene i nezhvalno je sad o tome govoriti. Pustimo nadležene da završe svoj posao", navodi Trivo Jokanović, načelnik Odjeljenja vazduhoplovnog osoblja u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Za sada ostaju dileme oko toga da li je vojni helikopter trebalo da leti po vremenskim uslovima kakvi su vladali u petak i zašto je insistirano na slijetanju u Surčinu.

"Kada je riječ o vojnim pilotima. da li možete da odbijete naređenje? Kako da odbijete naređenje? Vas godinama neko obučava, ulaže u vas, vi kažete neću da izvršim. Međutim ako procijenite, da su meteo uslovi složeni, naravno nećete poći, niko vas ne može natjerati", objašnjava Jokanović.

"Sve piše i sve se zna. ako komisije rade kako treba, oni će da ispitaju to kako jeste. Znači sve piše u zapisu. Da li im je neko naredio, da li je vršen pritisak da se ide na Surčin, to piše u zapisu", kaže Đošić.

Transportni helikopter Mi-17, koji se srušio kod Surčina, bio je jedan od svega dva primjerka te letjelice koja je korišćena u Vojsci Srbije. Uvezeni su kao polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije na Kosovu, a poslije remonta 2010. ponovo su uključeni u upotrebu.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika