Društvo

Sjutra o izmjenama Krivičnog zakonika

Izmjene Krivičnog zakonika, kojim su predviđene zatvorske kazne za crnogorske državljane koji direktno ili na drugi način učestvuju u inostranim ratištima, razmatraće sjutra članovi Zakonodavnog i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.
Sjutra o izmjenama Krivičnog zakonika
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izmjene Krivičnog zakonika predložili su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Mevludin Nuhodžić, Obrad Stanišić, Marta Šćepanović i Milorad Vuletić.

Prethodne zakonske izmjene na ovu temu, koje predložila Vlada, poslanici nijesu usvojili 26. februara, jer je DPS u paketu sa kažnjavanjem plaćenika u Krivični zakonik predložila zatvorsku kaznu za poslodavce koji ne plate obavezne socijalne doprinose zaposlenima u iznosu iznad hiljadu eura.

Prema novom predlogu, lice koje protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima medunarodnog prava vrbuje, regrutuje, priprema, organizuje, rukovodi, prevozi ili organizuje prevoz ili obučava pojedinca ili grupu ljudi u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama kazniće se zatvorom od dvije do deset godina.

“Ko otputuje radi pridruživanja ili učestvovanja, pridruži se ili učestvije u stranoj oružanoj formaciji koja djeluje izvan Crne Gore, pojedinačno ili u organizovanim grupama, kazniće se od šest mjeseci do pet godina zatvora”, kaže se u obrazloženju.

Za one koji neposredno ili preko treće osobe nude, daju, obezbjeđuju, traže, prikupljaju ili prikrivaju finansijska sredstva, fondove, materijalna sredstva i opremu koja je u cjelini ili djelimično namijenjena za izvršenje ovih djela predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

“Ko javno poziva i podstiče druge na izvršenje ovih djela kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina zatvora”, kaže se u predloženom zakonu poslanika DPS-a.

Izvor: MINA; foto: rtcg.me

Portal Analitika