Ostalo

Armstrong se vraća na Tur

Osramoćeni američki biciklista Lens Armstrong voziće ovog ljeta rutu trke Tur d’Frans da bi pomogao u sakupljanju novca za jednu humanitarnu organizaciju.
Armstrong se vraća na Tur
Portal AnalitikaIzvor

Armstrongu je oduzeto svih sedam titula koje je osvojio na Turu i izrečena mu je doživotna zabrana bavljenja biciklizmom zbog dopinga. Amerikanac je godinama negirao doping, da bi konačno sve priznao u intervjuu Opri Vinfri u januaru 2013. godine, nekoliko mjeseci pošto ga je Antidoping agencija Sjedinjenih Država kaznila.

Armstrong će se ovog ljeta pridružiti bivšem fudbaleru Džefu Tomasu, a njih dvojica će dan prije pelotona voziti rutu najprestižnije trke na svijetu da bi pomogli organizaciji koja traži lijek za leukemiju. Tomas, koji se borio sa leukemijom, otputovao je u Teksas da bi nagovorio Armstronga da mu se pridruži, a iako je prvo odbijao, na kraju je popustio. 

Armstrong je takođe imao svoju borbu sa opakom bolešću, pošto je pobijedio rak testisa, a potom osnovao fondaciju “Livstrong”. 

“Mnogi ljudi su bili ogorčeni kada je Armstrong priznao da je koristio doping. Bio sam razočaran. Ali, i tada mi je um bio podijeljen. Kao sportista sam bio ljut jer je sve bila laž, a doping je pogriješan. Ali, u kontekstu bolesti, kao povezanost sa nekim ko je pobijedio opaku bolest, sport je nevažan. Sve što je meni bilo važno je njegov stav prema bolesti, želja da se bori i želja da nešto promijeni kada ju je pobijedio”, rekao je Tomas. 

Portal Analitika