Zanimljivosti

Grickate nokte? Vjerovatno ste perfekcionista

Da li se nesvjesno igrate sa kosom ili grickate nokte dok nešto čitate ili gledate? Novo istraživanje stručnjaka sa Univerziteta u Montrealu pokazuje da ovakva kompulsivna ponašanja pokazuju da ste možda perfekcionista.
Grickate nokte? Vjerovatno ste perfekcionista
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ljudi koji su generalno nestrpljivi ili se lako iznerviraju ili im brzo bude dosadno, češće grickaju noke, čupkaju zanoktice ili kopkaju po koži. Takvo ponašanje ukazuje na perfekcionizam - karakternu osobinu koja može da nanese dosta štete, navodi se u studiji objavljenoj u martovskom izdanju stručnog časopisa Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

"Vjerujemo da osobe su osobe sa ovakvim ponašanjem perfekcionisti, odnosno da nisu u stanju da se opuste i izvrše svoje zadatke 'normalnim' tempom", kaže doktor Kiron O'Konor, profesor psihijatrije na univerzitetu i vođa studije.

"Zbog toga su te osobe sklonije frustraciji, nestrpljive su i nezadovoljne postignutim. Takođe im je i češće dosadno".

Stručnjaci su studiju sproveli na 48 učesnika od kojih polovina redovno pokazuje ovu vrstu ponašanja dok je druga polovina, koja to ne radi, služila kao kontrolna grupa. Učesnici su odgovarali na pitanja o količini dosade, bijesa, krivice, iritiranosti ili anksioznosti koju osjećaju a bili su i izloženi situacijama osmišljenim sa ciljem da isprovociraju određena osjećanja - stres, opuštenost, frustraciju, dosadu.

Kada je riječ o dosadi, ispitanik je šest minuta ostavljen sam u sobi. Učesnici koji imaju istoriju vrpoljenja i drugih ponašanja fokusiranih na tijelo, češće su bili pod stresom i frustrirani. Ako povremeno grickate notke, ne treba da brinete, stručnjaci kažu da takvo ponašanje privremeno pomaže u kanalisanju energije koja nije produktivnije iskorišćena.

Ali ako te navike utiču na dnevni život, onda postaju poremećaji - primjera radi glumica Olivija Mun pati od trihotilomanije - kompulsivnog čupkanja trepavica. Takva ponašanja liječe se, piše Hafington post, ili bihejvioralnim terapijama gdje se ružna navika zamjenjuje produktivnim djelanjem ili direktnim djelanjem na okidače tenzije, kaže O’Konor.

Izvor: b92.net; foto: blog.eklinika.rs

Portal Analitika