Svijet

Vatikan: Silom zaustaviti Islamsku državu

Vatikan se slaže da je sila možda neophodna da se zaustave napadi džihadista Islamske države (IS) na hrišćane i druge pripadnike manjina na Bliskom istoku, ukoliko nema političkog rješenja, javlja BBC.
Vatikan: Silom zaustaviti Islamsku državu
Portal AnalitikaIzvor

"Džihadisti su počinili genocid i moraju biti zaustavljeni", rekao je stalni posmatrač Svete stolice pri Ujedinjenim nacijima (UN) u Ženevi, nadbiskup Silvano Maria Tomasi.

"Potrebna je koordinirana i dobro osmišljena koalicija da uradi sve što je moguće da se postigne političko rješenje bez nasilja. Ali, ukoliko nije moguće, onda upotreba sile biće neophodna", rekao je Tomasi za sajt američkih katolika "Kruks".

Takvu koaliciju morale bi da čine muslimanske države na Bliskom istoku i da njome rukovode UN , s ciljem da se "zaustavi ova vrsta genocida".

"U suprotnom ćemo jecati u budućnosti zato što nijesmo ništa uradili, zato što smo dozvolili da se takva strašna tragedija dogodi", naveo je Tomasi.

On je primjetio da su hrišćani bili glavna meta napada IS, ali svi pripadnici manjina koji su ljudska bića i čija prava moraju da budu zaštićena.

"Hrišćani, jazidi, šiiti, suniti, alaviti - svi su ljudska bića čija prava zaslužuju da budu zaštićena", rekao je Tomasi.

BBC podsjeća da se Vatikan "tradicionalno protivi vojnoj intervenciji", međutim da je papa Franjo osudio pogubljenja 21 egipatskog kopta koji su u februaru počinili pripadnici IS u Libiji.

(Tanjug)

 
 
 
Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nis
15.03.2015. 19:01

Ja mislim da je SAD pri stvaranju ove monstruozne grupe ISIL imala u vidu dva cilja. Jedan je da oni svojom monstruoznom surovošću stvore krajnje ružnu i pogrdnu sliku islama kao vjere a drugi je namjera da se protiv tako prljave terorističke vjere čiju sliku je oblikovalo djelovanje monstruma ISIL-a pokrene hrišćanstvo i izazove novi krstaški rat! Dokaz da je ISIL pod kontrolom SAD je što oni ni slučajno ne napadaju Izrael koji je u suštini Amerika!

3
0