Abiznis

Stabilnije tržište za poljoprivrednike ulaskom u EU

Veća podrška, stabilnije tržište, modernizacija ruralnih područja, sprječavanje migracija seoskog stanovništva, dostupnost autentičnih crnogorskih proizvoda i njihova prepoznatljivost potrošačima van Crne Gore samo su neki od benefita koje će crnogorski poljoprivrednici dobiti ulaskom naše zemlje u Evropsku uniju, ocijenjeno je na dvodnevnom seminaru o usklađivanju politike u oblasti poljoprivrede koji je organizovao Evropski pokret.
Stabilnije tržište za poljoprivrednike ulaskom u EU
Portal AnalitikaIzvor

Iskustvo susjedne Hrvatske na tom putu predstavio je vođa Radne grupe za pregovore te zemlje sa EU u poglavlju 11 profesor Miroslav Božić, a osim proizvođača, seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Delegacije EU u Crnoj Gori, savjetodavnih službi, opštinskih organa i nevladinih organizacija.

Generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Danijela Stolica i Darko Konjević predstavili su na koji način će se politika i podrška u ovim oblastima usklađivati sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU (ZPP).

„Nacionalna politika u oblasti poljoprivrede usklađivaće se sa ZPP postepenim uvođenjem mjera i aktivnosti u skladu sa pravilima EU, kao i postepenim isključivanjem onih mjera podrške i aktivnosti koje nijesu u skladu sa EU politikom. Postepeno, u skladu sa kratkoročnim i srednjeročnim potrebama Crne Gore, uvodiće se i zahtjevi EU koji se odnose na tržišta, kvalitet i organske proizvode, zdravstvene i higijenske standarde, zaštitu životne sredine i ublažavanje posljedica klimatskih promjena“, kazala je Stolica.

Stolica, koja je i pregovarač Crne Gore za sva tri poglavlja koja se odnose na oblasti poljoprivrede, dodala je da će se i institucionalni kapaciteti razvijati istovremeno sa uvođenjem novih regulatornih zahtjeva, kako bi se obezbijedilo puno sprovođenje i usaglašavanje za zakonskim propisima koji su na snazi.

Konjević, generalni direktor direktorata za ruralni razvoj u MPRR upoznao je učesnike sa procesom prilagođavanja mjera ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, kao i mjerama u okviru poziva IPARD like i budućeg IPARD programa.

„Podrška ruralnom razvoju u narednom periodu razdvojiće se na mjere koje će se sprovoditi kroz IPARD program, čija implementacija se očekuje od 2016. godine, kao i one koje će ostati za finansiranje kroz agrobudžet“, rekao je Konjević. On je učesnicima seminara predstavio mjere iz nacrta IPARD programa Crne Gore, naglašavajući da su projekti MIDAS i IPARD like dobra priprema poljoprivrednim proizvođačima za uspješnu implementaciju budućih mjera IPARD programa.

Predstavnici Ministarstva naglasili su da Crna Gora svoju politiku razvoja poljoprivrede orijentiše na proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda, jer će to s obzirom na veličinu naše zemlje i obim proizvodnje, omogućiti stvaranje dodatne vrijednosti i većih prihoda poljoprivrednih proizvođača.

Božić je ocijenio je da je od zemalja koje imaju status kandidata na Zapadnom Balkanu Crna Gora trenutno najnaprednija u procesu evropskih integracija u oblasti poljoprivrede, savjetujući poljoprivrednicima da nastave aktivnije da rade na udruživanju, kao bitnom preduslovu za dostizanje konkuretnosti, u skladu sa politikama.

 
 
 
Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
F FK, Z ETA
15.03.2015. 22:13

Stabilnije tržište za poljoprivrednike ulaskom u EU hahahahahaha, oce taman ka sto je FK. ZETA-postala direktni REPREZENTATIVNI prestavnik u KUP SAMPIONA, kako vele ovi FUDBALSKI STRUCNJACI i obetavaju u ovom video klipu: uzivajte, https://www.youtube.com/watch?v=DPd4nVSUbvM

6
0
I Ilija
15.03.2015. 18:44

Iako sam pobornik ulaska u EU moram reći da ulazak u ovu asocijaciju država znači smrt za naše poljoprivrednike. EU je standardizovala svaki svoj poljoprivredni proizvod tako da svaki komad odredjenog povrća bojom, veličinom i sastavom izgleda identičan. Niti jedan naš poljoprivrednik ne može ispoštovati norme da bi njegovi proizvodi, iako prirodniji a možda i nutritivno kvalitetniji, ne može biti izložen i prodan na njihovom tržištu. Sramota je neuke crnogorske poljoprivrednike obmanjivati na ovakav način.

4
0
1 100% kuta kinte.
15.03.2015. 19:58

..EU je standardizovala svaki svoj poljoprivredni proizvod tako da svaki komad odredjenog povrća bojom, veličinom i sastavom izgleda identičan. .. Pitas li se a zasto je to uradila i zasto BRDO sertifikata ? Pa da uniste male -konkurenciju i da podignu cijenu tom ARTIKLU ,sve to kosta. NARAVNO DA JE SRAMOTA uvatice se za glavu kada vide NAJEZDY pamidore iz grcke pipuna povrca iz cujele EU na izvolte i jevtinije i ljepse a nikakve zastite kad se udje u EU vlada TRZISNA utakmica ,s kim i sucim bre mi da se takmicimo a nesmije se btaniti uvoz iz EU jer je jedna DRZAVA -imacete SRBIJU jer i srbija i crna gora mozda i Bosna i mAKEDONIJA svi u EU --gotovi smo ROBOVI BRALE 100%KUTA KINTE-bio rob..

4
0
N NE ! u EU ,
15.03.2015. 17:04

Nadam se OBJAVI mog prvog komentara, velite: ,,,Veća podrška, stabilnije tržište, modernizacija ruralnih područja.. Sto BRE lazete narod , kome u EU mogu nasi MLJEKARI prodati SRNA vareniku ili PLANTAZE VINO koje su TEHNOLOSKI i kolicinom ispred svih kome NIKOME ,da li proizvodjaci SIRA ili MASLINOVOG ULJA ili SUVIJA SMOKAVA ili NJEGUSKU tvrdu ka GUMA domacu kobasicu ce kupiti neko iz EU NE NECE NIKO , PREVARA SVE je PREVARA ., EU ce nam doneti sve SKUPLJE uzas donece nam VICE SIROTINJE manje srednje klase a vise pojedinacno BOGATIH ELITNIH SOCIJALISTA nista drugo tako JANKO sindikalac ima SANSU da uzme vlast ULICIM kao njegovi ZEMLJACI prije 25 .godina DRZAVNIM udarom PUCOM.

4
0
S Sve lazi i paralazi
15.03.2015. 16:57

,,,Veća podrška, stabilnije tržište, modernizacija ruralnih područja, sprječavanje migracija seoskog stanovništva, dostupnost autentičnih crnogorskih proizvoda i njihova prepoznatljivost potrošačima van Crne Gore samo su neki od benefita koje će crnogorski poljoprivrednici dobiti ulaskom naše zemlje u Evropsku uniju, ocijenjeno je na dvodnevnom seminaru o usklađivanju politike u oblasti poljoprivrede koji je organizovao Evropski pokret... Koja nasa roba moze biti konkurentna na EU nijedna eto koja ? EU je "smrt" za nase POLJOPRIVREDNIKE i svu nasu proizvodnju koje ima -imam jake ARGUMENTE ,ako SMIJETE pustite komentar NE LAZITE NAROD da se radi o ZND e tu je druga prica ovako lose po nas. ne LAZITE NAROD DOSTA BRE !

4
0