Svijet

Pad svjetske prodaje računara u 2014. od 2,2 odsto

Svjetska prodaja računara opala je lani 2,2 odsto i trebalo bi još da uspori u 2015. godini, uz smanjenje od 4,9 odsto, objavila je istraživačka kompanija IDC.
Pad svjetske prodaje računara u 2014. od 2,2 odsto
Portal AnalitikaIzvor

IDC je, međutim, saopštio da situacija nastavlja da se poboljšava na razvijenim tržištima, a da je i dalje veoma nepovoljna na tržištima u razvoju. Tamo je prodaja računara lani opala 9,5 odsto zbog političke nestabilnosti, pada cijena sirovina i devalvacija deviznog kursa koji su negativno uticali na investicione troškove.

Manje intenzivna prodaja tableta, u kombinaciji s agresivnom politikom cijena i obnavljanjem uređaja zbog zastarelosti operativnog sistema XP kompanije Majkrosoft, omogućili su tržištu personalnih računara da ponovo ostvari rast od 8,4 odsto u 2014. godini na razvijenim tržištima, prvi od 2010. godine.

"Na sreću proizvođača personalnih komputera, rast prodaje tableta se usporio", izjavio je analitičar IDC-a Džej Čou, prenosi Rojters.

(Tanjug)

 
 
 
Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.