Društvo

Udruženje Roditelji: Hitno spriječiti posljedice štrajka glađu porodica inficiranih beba

Udruženje Roditelji poziva Ministarstvo zdravlja i upravu Opšte bolnice u Bijelom Polju da hitno reaguju i iskoriste sve svoje nadležnosti kako bi spriječili dalje negativne posljedice na porodice beba koje su inficirane krajem prošle godine, koje može izazvati štrajk glađu njihovih članova.
Udruženje Roditelji: Hitno spriječiti posljedice štrajka glađu porodica inficiranih beba
Portal AnalitikaIzvor

„Resorno ministarstvo bi moralo da u najkraćem mogućem roku odreaguje i donese odluku, baš kao i uprava bolnice, čiji je kolegijum ljekara, podsjećamo, procijenio da se ljekari Jeremić i Tahirović mogu vratiti na posao, što je i dovelo do protesta roditelja inficiranih beba i njihovog štrajka glađu koji traje već tri dana. Opravdanje da je upravni odbor u ostavci i da se čeka izbor novog koji bi mogao da se izjasni povodom zahtjeva roditelja, je više nego obesrabrujući“, ističe se u saopštenju udruženja, dostavljenom Portalu Analitika.

Naglašavaju da javnost očekuje od ministarstva da preuzme odgovornost kao glavni nadzorni organ „jer čekanje i prebacivanje vrućeg krompira u ruke upravnog odbora nije rješenje i odugovlači rješavanje situacije, koja produžava višemjesečnu agoniju pet porodica“.   

„Vjerujemo i da Ljekarska komora ima osnov za reagovanjem, u skladu sa njenim Statutom. Poštujući pretpostavku nevinosti, saglasni smo da ljekare ne treba javno osuđivati dok se ne utvrdi da li su krivi, ali se pitamo čemu služi njihovo vraćanje na posao. Da li je potrebno da se dogode nove potresne situacije da bi neko konačno čuo roditelje beba, nakon svega što prolaze od momenta kada su se njihova djeca razboljela?  Nažalost, osim nadležnih i crnogorska javnost polako zaboravlja ili sve slabije reaguje na ovu situaciju, što ne bi smjelo da se dogodi, jer ne smijemo da dozvolimo da i jedan život ubuduće bude prekinut, ponajmanje zbog razloga koji su se desili u bjelopoljskoj bolnici, koji su do sada poznati“, navedeno je u saopštenju.

Crna Gora, napominju, nema sa čim da se pohvali kada je sutuacija u većini crnogorskih porodlišta u pitanju.

„Kako su nas upozorili i stručnjaci koji su radili detaljnu analizu za potrebe UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, veliki broj osnovnih uslova i standarda i procedura nijesu odgovarajući. Na tome se mora hitno raditi, jer smo već davno upozoreni i neke stvari možemo da preduprijedimo dok smo na vrijeme“, zaključuje se u saopštenju.

 
 
 
Portal Analitika