NATO

BRUMO: Izjava Olanda uopšten stav u pogledu proširenja

Izjava francuskog predsjednika Fransoa Olanda da proširenje NATO-a sada nije na dnevnom redu, ne cilja posebno na Crnu Goru već predstavlja uopšten stav u pogledu proširenja Alijanse, ocijenila je francuska ambasadorka u Podgorici Veronik Brumo.
BRUMO: Izjava Olanda uopšten stav u pogledu proširenja
Portal AnalitikaIzvor

Ona je u intervjuu Pobjedi kazala da će zahtjev za članstvo Crne Gore biti analiziran jedino na osnovu njenih sopstvenih zasluga.

-Ni u kom slučaju izjava Olanda ne cilja posebno Crnu Goru već predstavlja uopšten stav u pogledu NATO proširenja. Primjetićete da je predsjednik Francuske precizirao da je to naš trenutan stav, kazala je Brumo.

Ona je podsjetila da su se članice Alijanse saglasile na posljednjem samitu da nijedna od država kandidata u ovom trenutku nije spremna za članstvo.

Upitana koliko je realna procjena da bi Crna Gora krajem ove godine trebalo da dobije poziv za članstvo u NATO, Brumo je odgovorila da Crna Gora mora da nastavi sa reformama.

-Ono što se računa, to su ostvarene reforme, kao što to važi za svaku državu kandidata. Željela bih na kraju da istaknem ono što je veoma važno za sve zemlje članice, a to je da će zahtjev za članstvo Crne Gore biti analiziran jedino na osnovu njenih sopstvenih zasluga- poručila je Brumo.

Ona je podsjetila da je Crna Gora kao članica Partnerstva za mir od sticanja svoje nezavisnosti pozvana da pristupi Akcionom planu za članstvo u decembru 2009. godine.

-Postupak razmatranja je u toku, uokviren serijom rokova u kojima se ocjenjuju rezultati koje je ostvarila Crna Gora-, rekla je Brumo.

 
 
 
Portal Analitika