Društvo

FZO uplatio 10.500 eura za promjenu pola

Prvi Crnogorac koji će postati žena o trošku države promjenu pola obaviće u Beogradu. Crnogorski Fond za zdravstveno osiguranje uplatio je jednoj beogradskoj privatnoj klinici 10.500 eura za troškove operacije prvog crnogorskog državljanina koji će promijeniti pol, rekao je za Blic Crna Gora portparol Fonda Amer Ramusović.
FZO uplatio 10.500 eura za promjenu pola
Portal AnalitikaIzvor

 „Fond pokriva i troškove putovanja na liječenje, s tim da su troškovi boravka vjerovatno iskazani u okviru troškova liječenja. Promjena pola odobrena je na osnovu prijedloga konzilijuma doktora Kliničkog centra i na osnovu nalaza prvostepene ljekarske komisije fonda“, pojasnio je Ramusović.

On je naveo da se godišnjim budžetom Fonda ne predviđaju troškovi po pojedinim vrstama liječenja, već se upućivanja osiguranika u inostranstvo obavljaju po propisanoj proceduri, ukoliko se liječenje ne može obaviti u Crnoj Gori.

Predsjednik NVO Queer Montenegro Danijel Kalezić je ranije kazao Blicu Crna Gora da su zadovoljni primjenom Zakona o zaštiti pacijenata koji je prije tri godine promjenjen i kojim je odobrena promjena pola o trošku države.

„Postoji više transrodnih osoba koje žele da promjene pol, a kako se radi o osjetljivoj populaciji, ne bih da preciziram brojke. Nadam se da neće biti potrebe da se zbog te medicinske procedure ide van Crne Gore, ali to sve zavisi od dogovora Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje. Ne sumnjam da će na kraju biti pozitivan ishod“, rekao je Kalezić.

Fond za zdravstveno osiguranje pokriva 80 odsto troškova za promjenu pola, ali će u Crnoj Gori moći da se obavi samo psihološka priprema. Ostalo će se najvjerovatnije raditi u Beogradu.     

 
 
 
Portal Analitika