Abiznis

DAN: Vlada ponovo uvodi ekonomsko državljanstvo

Vlada Crne Gore razmatra program prodaje pasoša za investicije koji je ponudio kontroverzni švajcarski advokat Kristijan Kalin, piše agencija Blumberg.
DAN: Vlada ponovo uvodi ekonomsko državljanstvo
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Dan, u pitanju je predstavnik iste advokatske kancelarije iz Ciriha koja je 2010, kada je program prvi put najavljen i potom suspendovan, bila zainteresovana za saradnju sa Vladom Crne Gore.

Program koji se bazira na investicionom sticanju državljanstva Kalin je usavršio još 2006. godine, na ostrvskoj državi Sveti Kits i Nevis. Iako je ta država prodavala državljanstvo za investicije od 1984, od sredine 2006, uz Kalinove savjete, počela je masovno da štampa pasoše za investicije u vrijednosti od 250.000 dolara, što je danas jedini uslov za sticanje državljanstva te zemlje.

Kalin je Blumbergu kazao da su za njegov program, osim Crne Gore, zainteresovane Slovenija, Hrvatska i Albanija. On je istakao da određeni podaci pokatuju da su investitori u legalnu kupovinu pasoša lani ootrošili dvije milijarde dolara, uz ocjenu da će se ta cifra u budućnosti povećavati.

Crna Gora je 2010. godine pokrenula program ekonomskog državljanstva, od kojeg se odustalo na zahtjev Evropske unije. Vlada je tada planirala da pasoš ponudi svima koji investiraju minimalno 500.000 eura, a dio tog iznosa bi bio direktno uplaćen državi.

 
 
 
Portal Analitika