Svijet

Uragan uništio pacifička ostrva Vanuatu (VIDEO)

Predsjednik Vanuatua Baldvin Lonsdejl zatražio je hitnu međunarodnu pomoć nakon što je uragan Pam izazvao nezapamćeno uništenje tog pacifičkog ostrva, javljaju svjetske agencije. Spasilačke službe kažu da je uragan, koji je skrenuo s putanje i pogodio naseljena područja, izazvao "potpuno uništenje" i da je izbrisao mnoga sela.
Uragan uništio pacifička ostrva Vanuatu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Humanitarna organizacija Save the Children objavila je da je potvrđena smrt osam osoba, ali strahuje se da je broj žrtava daleko veći, javlja BBC.

Brojni stanovnici nalaze se u improvizovanim skloništima nakon što im je kuće uništilo nezapamćeno nevrijeme. Na ostrvima nema struje, a mnogima više nije dostupna ni pitka voda.

"U ime vlade i naroda Vanuatua pozivam međunarodnu zajednicu da nam pruži ruku u ovoj strašnoj nesreći koja nas je pogodila", rekao je Lonsdejl, koji učestvuje na UN-ovoj svjetskoj konferenciji o prirodnim nepogodama u Japanu.

Direktor nacionalne kancelarije Save the Children Tom Skirou opisao je stanje na Vanuatuu kao "potpuno uništenje".

"Kuće su srušene, stabla počupana, ceste blokirane, a izbezumljeni ljudi na ulici traže pomoć. Komunikacije su prekinute u cijeloj državi. Pravi razmjeri štete znaće se za nekoliko dana",  rekao je on.

Uragan Pam donio je obilne kiše i vjetrove koji su duvali 170 kilometara na sat.

Kloi Morison iz humanitarne organizacije World Vision javila se iz glavnog grada Port Vile, gdje su ulice zakrčene stablima iščupanim iz korijena i srušenim električnim stubovima. Prema njenim riječima, sela u zabačenim dijelovima ostrva potpuno su uništena.

"Port Vila izgleda kao da ju je pogodila bomba, ali ima ostrva koja su još više stradala. Ne mogu ni zamisliti kako je tamo", rekla je Morison za CNN.

Portparolka UNICEF-a Elis Klements opisala je nalet uragana kao "apsolutni teror od 15 do 30 minuta".

"Vidjela sam kako vjetar čupa klizna vrata na mom hotelu, bilo je zastrašujuće", rekla je ona.

UNICEF na Novom Zelandu ocijenjuje da bi Pam mogao biti jedan od najgorih uragana koji je ikad pogodio južni Pacifik.

Australijski Crveni krst saopštio je da se radi o neviđenom uništenju i da.će potreba za humanitarnom pomoći biti ogromna.

“Šatori, hrana i voda su hitno potrebni", kažu u toj međunarodnoj organizaciji.

Međutim, aerodrom u Port Vili je oštećen i ne zna se hoće li moći da primi avione sa humanitarnom pomoći i spasilačkim ekipama.

Poseban probem biće hrana, jer se većina stanovnika bavi poljoprivredom i uragan je odnio većinu usjeva. Smješteno otprilike na četvrtini puta od Australije do Havaja, Vanuatu se sastoji od 65 ostrva s ukupno 267.000 stanovnika. Oko 47.000 živi u Port Vili. Pam, tropska oluja pete kategorije, ranije je izazvala veliku štetu na ostalim pacifičkim ostrvima, uključujući Kiribati i Solomonska ostrva.

(SEEbiz)

 

 
 
 
Portal Analitika