Svijet

Kamenos: Ukoliko Grčka napusti eurozonu, za njom idu Španija i Italija

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je da bi se, ukoliko bi Grčka napustila eurozonu, to naposjletku dogodilo i sa Španijom i Italijom.
Kamenos: Ukoliko Grčka napusti eurozonu, za njom idu Španija i Italija
Portal AnalitikaIzvor

"Ukoliko Grčka eksplodira, Španija i Italija će biti sljedeće i onda u nekom trenutku, Njemačka. Stoga moramo da pronađemo način u okviru eurozone, ali ne ovaj, da Grci nastavljaju sa plaćanjem", rekao je Kamenos u današnjem intervjuu za njemački "Bild".

Kamenos je rekao da Grčkoj ne treba treći paket pomoći već smanjenje otplate duga, "poput onog koji je Njemačka dobila 1953. na konferenciji o dugu u Londonu".

Grčka je uputila zvaničan protest njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, optužujući ministra finansija Volfganga Šojblea da je uvrijedio svog grčkog kolegu Janisa Varufakisa.

Šojble je demantovao da je nazvao Varufakisa "glupo naivnim", kako su to izvjestili neki grčki mediji, prenio je Rojters.

Kamenos je rekao da "ne razumije zašto se on (Šojble) svaki dan okreće protiv Grčke novim izjavama".

"To je poput psihološkog rata i Šojble time truje vezu dvije države", kazao je Kamenos i dodao da Šojble mora da prihvati novu grčku vladu, jer ju je birao grčki narod.

On je optužio Berlin za miješanje u unutrašnje stvari Grčke i dodao da "neki zaista žele da izguraju (Grčku) iz eurozone".

Kamenos se u intervjuu založio za reparacije, rekavši da je zlato koje su "nacisti odnijeli u Berlin iz Atine bilo vrijedno mnogo novca".

"Očekujemo kompenzaciju za to i takođe za nametnuti zajam i uništenje arheoloških statua", podvukao je Kamenos.

On je, takođe, nagovijestio da bi Grčka mogla da prestane sa primanjem izbjeglica u slučaju "prinudnog izlaska" iz eurozone.

"Onda nikakvi sporazumi više ne bi bili validni, nikakvi ugovori, ništa. Mi više ne bismo bili u obavezi da primimo izbjeglice kao država dolaska. Ko god želi da nas istisne iz eurozone to treba da zna", istakao je Kamenos.

On je rekao i da Grčka gubi dosta novca zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini i dodao da Atina zbog toga traži kompenzaciju od EU.

"U protivnom, mi ne možemo i ne želimo da učestvujemo u sankcijama protiv Rusije, koje samo štete našoj ekonomiji", zaključio je Kamenos.

Izvor: b92.net

Portal Analitika