Društvo

Knežević: Nije lako, ali nećemo odustati

Roditelji beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, drugog dana štrajka glađu zbog povratka na posao ljekara osumnjčenih za taj slučaj, osjećaju se iscrpljenije ali su poručili da ostaju odlučni i istrajni u svojoj namjeri.
Knežević: Nije lako, ali nećemo odustati
Portal AnalitikaIzvor

Očevi beba u petak u podne počeli su štrajk glađu, a sinoć su ispred kapija bolnice prespavali u šatoru. Oni traže da se suspenduju bivši direktor bolnice, Tomislav Jeremić i načelnici Neonatologije i Ginekologije, Haka Tahirović i Zvonko Puletić protiv kojih se u Višem sudu u tom gradu vodi krivični postupak.

Ljekari su uhapšeni krajem prošle godine nakon zaraze pet beba u bjelopoljskom porodilištu, od kojih je jedna preminula. Za djelo za koje su osumnjičeni predviđena je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević rekao je da se danas osjećaju lošije i iscrpljenije, i da nije jednostavno spavati na asfaltu.

“Izdržavamo, ima podrške. Cijelo jutro svraćaju ljudi da nas obiđu i daju podršku”, rekao je on agenciji MINA.

Knežević je naveo da danas nema icidenata ni problema sa obezbjeđenjem bolnice. Prvog dana štrajka nakon rasprave sa jednim od portira, intervenisala je policija.

"Danas je razuman čovjek u portirnici i nema nikakvih problema, sve je korektno", naveo je on. Prema riječima Kneževića, do danas im se nijesu obraćali predstavnici nadležnih institucija, rukovodstva bolnice niti bjelopoljske Opštine.

"Niko nam se ne obraća. Ali ostajemo pri svemu što smo saopštili i najavili, nema ni grama odstupanja”, poručio je on.

Knežević je dodao da pored njih prolaze i ljekari, koji okreću glavu. “Upravo maloprije prošao je Jeremić, i nadam se da ćemo uticati na njegovu psihu. Nije ni njima lako”, naveo je on.

Knežević je dodao da se nada da protesti neće dugo trajati i da će napraviti pritisak da se njihovi zahtjevi ispune.

“Vjerujte da nije u pitanju nikakva reklama ni neki sličan razlog, najsrećniji bih bio da je moje dijete živo i zdravo i da nema ništa od ovog. Ali kad je ovako kako je, ostaje da se borimo na ovaj način”, zaključio je Knežević.

Roditelji koji protestuju poručili su juče da namjeravaju da štrajkuju glađu dok se ne riješi slučaj, odnosno dok se ne donese konačna odluka o suspenziji.

Najavili su da će, ukoliko bude potrebno, preduzeti i neke radikalnije mjere. "Pod tim podrazumijevamo da blokirmao ulaz u bolnicu, da tim ljekarima zabranimo da rade. Nećemo ćutati, a država mora slučaj da shvati ozbiljno" kazao je ranije Predrag Karišik.

Izvor: Mina

Portal Analitika