Svijet

Erdogan: Turska ne ide u pravcu diktature

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je tvrdnje da će novim Ustavom, kojim se proširuju njegova ovlašćenja, u Turskoj biti uspostavljena diktatura. Promjena je neminovna kao i izgradnja nove Turske, poručuje Erdogan.
Erdogan: Turska ne ide u pravcu diktature
Portal AnalitikaIzvor

"Oni kažu da će predsjednički sistem donijeti diktaturu. Da li postoji diktatura u SAD-u, Meksiku ili Brazilu?", upitao je Erdogan tokom posjete zapadnoj provinciji Kanakale, prenosi Tanjug.

"Promjena je neminovna. Izgradnja nove Turske je neminovna. Novi Ustav je neminovan. Predsjednički sistem je, uz Božju pomoć, neminovan", ponovio je Erdogan.

Osnivač islamističke stranke Pravde i razvoja koji je izabran u avgustu za predsjednika poslije više od decenije na mjestu premijera, želi da učvrsti svoju ulogu prvog čovjeka Turske sa izvršnim ovlašćenjima predsjednika nalik na SAD, prenio je AFP.

Glasanje u avgustu bilo je prvi put da je predsjednik direktno izabran, što je uglavnom ceremonijalna funkcija u Turskoj.

Ustavni amandmani zahtjevaju podršku više od dvije trećine od 550 poslanika u parlamentu, odnosno glas najmanje 367. poslanika.

AKP, koja trenutno ima 312 poslanika, teži većoj zastupljenosti u parlamentu, nakon izbora zakazanih za 7. jun.

Opozicija često optužuje Erdogana zbog diktatorskih sklonosti, navela je francuska agencija.

Erdogan je, međutim, poručio da "ukoliko narod želi izvršno predsjedništvo, onda će to i dobiti".

Izvor: rts.rs

Portal Analitika