Sci/Tech

Solarni avion već u problemima

Avion na solarni pogon, koji je na putovanju oko svijeta, produžio je boravak u zapadnom indijskom gradu Ahmedabadu za dva dana zbog loših vremenskih uslova, objavljeno je danas.
Solarni avion već u problemima
Portal AnalitikaIzvor

Švajcarski avion Solar Impulse 2, koje je prema rasporedu trebao da poleti prema gradu Varanasiju u nedjelju, vjerojatno će ostati u Ahmedabadu do utorka, napisali su organizatori tog projekta na Tviteru.

"(Polijetanje) je predviđeno za utorak, ali ćemo ažurirati podatke budući da sve zavisi od vremenskih uslova."

U dijelovima sjeverne, zapadne i središnje Indije, vrijeme je bilo oblačno sa povremenom grmljavinom u posljednja 24 sata, a indijska meteorološka služba dala je istu prognozu i za iduća dva dana.

Avion sa pogonom na sunčevu energiju krenuo je na istorijski let oko svijeta 8. marta iz Abu Dabija.

Ovaj avion leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 hiljada solarnih ploča pričvršćenih na krilima dužine 72 metra (gotovo jednako dugim kao onim na Airbusu A380) i u 12 etapa ukupno će preletjeti 35.000 kilometara.

Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, prosječna visina 8.500 metara, a cijela misija trajaće oko pet mjeseci, od kojih 25 dana čistog letenja pa bi se, prema procjenama, avion u Abu Dabi trebao da vrati krajem jula ili početkom avgusta.

Izvor: index.hr

Portal Analitika