Region

VS: Helikopter bio ispravan

Helikopter koji se srušio je dva puta pokušao da sleti prije nego što je nestao, posada je bila najbolja, a helikopter ispravan, objavilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
VS: Helikopter bio ispravan
Portal AnalitikaIzvor

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je da će vojska formirati dvije komisije koje treba da utvrde uzroke pada helikoptera u kome je poginulo sedam osoba, kao i eventualnu odgovornost za tu nesreću. Rok za završetak njihovog rada je 30. mart.

General Predrag Bandić je na konferenciji za novinare govoreći o detaljima tragedije istakao da je oko 19.30h dobijen zahtjev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe.

Bandić je naveo da je u narednih 45 minuta izvršena analiza meteoroloških uslova, a da je Vojska u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima bila upoznata sa stanjem djeteta.

"Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane", istkao je Bandić i dodao da se let do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema.

Kako je rečeno, helikopter koji se srušio bio je jedna od najispravnijih letjelica u ratnom vazduhoplovstvu Srbije, posada najbolje što je jedinica Vojske Srbije mogla da ponudi, a najoptimalniji uslovi za slijetanje bili su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

Bandić je podvukao da meteorološka situacija nije bila nepovoljna, već složena, toliko da se u njoj mogu snaći piloti sa takvom opremom i nivoom osposobljenosti.

"Da je situacija bila nepovoljna, ne bismo se uputili u ovakav zadatak", rekao je Bandić.

On je precizirao da je za slijetanje izabrana lokacija koja je sa sobom nosila najmanje rizika.

“Zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije kod Mladenovca, odlučili smo da se slijetanje obavi tamo gdje će se obaviti bez rizika, gdje medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu djetetu”, rekao je Bandić.

Prema njegovim riječima, u 22.15 došlo je do dva neuspješna pokušaja slijetanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt sa letjelicom.

"U potpunosti smo uvjereni u ispravnost helikoptera", istakao je Bandić.

"Posada koja je izvršavala zadatak bila je ponos svakog komandanta, pa i mene. Izgubili smo heroje, koji su više puta nagrađivani", naveo je Bandić dodajući da su učestvovali u spasavanju tokom poplava u Obrenovcu, i u mnogo težim zadacima.

Komandant helikopterske eksadrile potpukovnik Zečević je rekao da je ova posada bila ono najbolje što je ova jedinica mogla da ponudi u akciji spasavanja.

On je dodao da je helikopter imao sve potrebne elemente za izvršenje jednog ovakvog leta.

"Helikopter je bio apsolutno ispravan kad je poslat na zadatak", rekao je Zečević.

Ministar odbrane Bratislav Gašić nije prisustvovao konferenciji za novinare jer obilazi porodice žrtava, kako bi im izjavio saučešće.

Na konferenciji je rečeno i da je od 1996. godine ovo najteža nesreća sa tako tragičnim ishodom u Srbiji.

Izvor: b92.net

Portal Analitika