Politika

Osnivačka konvencija URA, RAKČEVIĆ: Vjerujemo da može i mora drugačije

Osnivačka konvencija Građanskog pokreta URA održana je danas u Podgorici, a za predsjednika tog pokreta izabran je Žarko Rakčević. Za potpredsjednike su izabrani Dritan Abazović, Božena Jelušić, Rade Bojović i Šerbo Rastoder.
Osnivačka konvencija URA, RAKČEVIĆ: Vjerujemo da može i mora drugačije
Portal AnalitikaIzvor

Na osnivačkoj konvenciji u Podgorici predstavljen je i Koordinacioni odbor, najviše političko tijelo, čiji članovi će biti stručnjaci zaduženi da kreiraju i promovišu politike GP URA u najvažnijim sektorima. Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici političkih partija - potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević, funkcioner SDP-a Đorđe Suhih, predsjednik LP-a Andrija Popović i predstavnik političke grupacije okupljene oko Alekse Bečića Vladimir Martinović.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik GP URA Žarko Rakčević je poručio da su Crna Gora i njene institucije već 25 godina zarobljeni istim jednopartijskim modelima vladanja i ponašanja.

- Nažalost danas smo dalje od EU nego što smo bili prije dvije i po decenije kad je otpočela era ove iste apsolutne vlasti. Civilizacijski pad i zaostajanje Crne Gore ne mogu se sakriti floskulama o regionalnoj liderskoj poziciji u evroatlanstkim integracijama. Treba jasno reći da su rezultati i činjenja ove vlasti najveći teret Crnoj Gori u procesu pridruživanja – rekao je Rakčević.rakcevicisvi

On je poručio da Crna Gora treba da bude bogata država smjenjive i kontrolisane vlasti.

-Čvrsto vjerujemo da može i mora drugačije, mnogo bolje na svim poljima. Naša vizija nije Crna Gora kao društvo okovano neslobodom, strahom, siromaštvom, kriminalom, korupcijom i partitokratijom – kazao je Rakčević i poručio da će se URA zalagati za promjene, za odlučne korake na teškom putu oporavka i uspravljanja Crne Gore”.  

Kako je kazao Rakčević, unutar vladajuće koalicije se jedino spore da li je poslednja pohara KAP-a koštala građane 350, 500 ili 800 miliona eura.

- Ponovićemo, da je samo dio pažnje i kriminalnih milionskih poklona kojima su obasipani prijatelji, kumovi i podobni ortaci ove vlasti otišao kao kreditna podrška domaćim proizvođačima i stvaraocima, danas Crna Gora ne bi bila visoko zadužena siromašna  zemlja sa uništenom privredom i 35.000 nezaposlenih. Institucije naše države umjesto da otvaraju , procesuiraju i sude akterima odgovornim za enormnu pljačku društvenog bogatstva služe za prikrivanje , zataškavanje dokaza i proganjanje onih koji ukazuju na ove zločine - poručio je Rakčević.

Prisutnima su se pored Rakčevića obratili i članovi Koordinacionog odbora i potpredsjednici pokreta Dritan Abazović, Božena Jelušić, Rade Bojović i Šerbo Rastoder.uradritan

Abazović je poručio da u “Crnoj Gori nije ni 5 do 12, niti 12 i 5 već 12 i 46 i da vremena više nema”.

- Potonja je ura da se promjeni ova struktura i da se uvede nova politička kultura i da se krene drugačije nego što je do sad bilo. Obaveza ove integralističke organizacije je da poveže sve slobodne građane Crne Gore. Da poveže sjever i jug, Crnu Goru sa Evropom i ostakom svijeta. Mi više vremena za gubljenje nemamo – poručio je Abazović.

On je istakao da je svako ko ima kvalitetnije ideje za transformaciju društva dobrodošao da bude član i partner URA-e.uranaord2

Božena Jelušić je rekla da smo ovih dana  od vršilaca vlasti,čuli da se u Crnoj Gori nikada nije živjelo bolje i sigurnije.

- Čuli smo i ekumensku poruku da crkve ne treba da nas dijele, već da samo treba slijediti Sveto pismo: vjerovati Bogu na nebu i vlasti na zemlji. U isto vrijeme je MMF objavio da je Crna Gora, uz Albaniju, zemlja sa najvećom stopom siromaštva na Zapadnom Balkanu. Od 1989. godine, kada je svijet ušao u zlatno doba liberalizacije, našu zemlju vode gotovo isti ljudi. Iako smo se ponadali da će greške socijalizma početi da se ispravljaju,promijenilo se samo jednoumlje.  Na kraju smo dobili još žešći konzervativizam, koji nije smrvio samo socijalizam i državu socijalne pravde, već i sam liberalizam kao demokratski koncept koji je zapadu ipak donio i ponešto dobro – poručila je Jelušić.

Šerbo Rastoder je kazao, između ostalog, da svako odgovorno razmišljanje o Crnoj Gori i njenom društvu mora počivati na traženju odgovora: kako učiniti crnogorsko društvo sposobnim da pređe drugu liniju  psihološke granice koje nema u svom iskustvu - mirna i demokratska smjena vlasti.urarade

Rade Bojović je poručio da oni koji su danas ovdje znaju da živimo u moralno potonulom društvu i državi koja je postala plijen neodgovorne i bahate vlasti.

- Zato vjerujemo da su načela našeg manifesta put prema obnovi i napretku Crne Gore i mi ne možemo prihvatiti da sa strane posmatramo kako naša zemlja sve više postaje loše mjesto za život. Pritom, znajući u kojoj mjeri su partije postale iskvarene i samodovoljne grupe, mi smo se odlučili da nasuprot njima ponudimo udruživanje slobodnih građana. To je i razlog da jedan od  ključnih zadataka našeg pokreta bude slom partitokratije i postavljanje kamena temeljca  izgradnji nove političke klase koja će biti proizvod oslobođenog političkog sistema. Naša misija neće imati smisla ukoliko ne uspijemo da na svakom koraku jasno kažemo – mi odbacujemo partijske, vjerske i nacionalističke ključeve, jer naša budućnost zavisi od politike otvorenih vrata prema svima -  koji znaju, koji umiju, koji to žele pošteno, koji to profesionalno zaslužuju, čija mladost mora dobiti šansu i čije iskustvo je uslov napretka – rekao je Bojović.

Portal Analitika

Komentari (40)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P PRIZNAJEM- gospon Anonimno...
16.03.2015. 10:09

...zabrčkan, na ovaj portal, pod brojem:307613221- Da sam grešan-e SIJEM SMEĆE-spominjući vas kojima je ideologija n a c i o n a l i z a m-na kojem ste dojahali noseći na "junačkim plećima" kasapina sa Dedinja-1988/1989 godine kad oburdaste SRCG-SFRJ i kasnije ih pretvorili u ljudsku krv i pepeo-za račun onoga koji je jahajući vas stigao u "junčku-tadre vašu goru crnju"-najsramniju u njenoj hiljadugodišnjoj istoriji! Ako meni ne vjeruš-a ti lipi moj zovni dr Novaka Adžića-da ti doobjasni na koga je mislio kad mi je na ovaj isti Portal odgovorio:3/4.nov. 2013 :" Poštovani gos.Jole CG je srušena 1989 jer nije imao ko da je brani.....Velikosrpski populizam je....pokosio CG i predao je Miloševiću.CG su tada rušili Miloševićevi LAKEJI. Mnogi svjesno i panski zarad velike Srbije. Neki su bili(tamo ti/vi/oni!) ...u mladalačkoj zabludi i zanosu...i(usput) da ste izanipulisani"! Ovo je istina-a ti meni "tvoju-sramnu" pro četniku..! Sram te bilo-što ne javi na temu "kongres 3.juna 2015(SDP)?

0
0
A Anonimno 3019127155...
16.03.2015. 09:43

...ti bogami "junački"-časti Crnu Goru i Crnogorce-da su im Trinaestojulski ustnak-1941 digli srbofili-a da su oni bili u četnike i zelenaše? Ajde "jun(a)ce" potpiši se. Ko si ti,da ponižavaš Epohalni svenarodni ustanak-koji je digao Crnogorski narod u vrijeme kad je svakolika Evropa-liši Sovjta stenjala pod okupacijom i pod čizmom Hitelorovom i Musolinijevom-!

1
0
A Anonimno188172796...
16.03.2015. 09:35

...a zašto nebi mogao Velji Crnogorac Žarko Rakčević sa srbinom Mandićem? Pa vama se to kućom drži-da se sklapaju "narodne sloge"-još iz 1942.godine na 8.marta-kad su četnički đeneral Blažo Đukanović-Zvicer i u jedan vakat Vitez Crne Gore-zelenaški đeneral Krsto Zrnov Popović potipisali "prvu narodnu slogu"-da nestane Crna Gora i njena Epohalna borba -Svenarodni Trinaestojulski ustanak-1941.godine protiv fašizma-nacizma?

0
0
v vlado
16.03.2015. 05:07

Salju poruku narodu da je zadnja ura za C.Goru a ja bih to po seljacki reka da je njima potonja ura ka stoce im bitijker to sami propagiraju.

0
0
d dlaka u jajetu za anonimnog 95
15.03.2015. 20:48

Cilj sam postigao.otkrio sam te.Voljeni vodja ce bit prezadovoljan tobom.

0
1
A A jest bora mi...
15.03.2015. 08:11

..Žarko Rakčević "srbofil"-kuća mu ga daje-i obavezuju one "Partizanske spomenice-1941" oca i strica-i pola današnjega "Bloka pet" sa Dalmatinskom ulicom u Titogradu-đe su Rakčevići "srbovali"?! Tvoja priča u našemu kraju-narocki se zove-bejanje!

1
1
A Anonimno-309127155
15.03.2015. 17:48

Ma sto velis. Djed mu je bio Crnogorac a otac partizan?! To je biografija 50% srbofila u Crnoj Gori, a ti te primitivne teorije gena i krvi guslaj u kafanama i citaj malo vise pa ces mozda imati vise respekta prema onome sto je relevantno u 21-om vijeku a to je ono sto neko cini ili sto kaze. Velis postena kuca tih i tih. Svi su ovaki ili onaki. Tvoj mentalitet dolazi netaknut iz 19-og vijeka.

1
0
A Anonimno-188172796
15.03.2015. 18:06

Veliki Crnogorac Zarko Rakcevic saradnik Vojvode Mandica i Medojevica. Da li se sa vojvodom pravi demokratija? Kako se cini dobro jednoj drzavi ako vam je saradnik neprijatelj iste? A onda iz tih pozicija izjavljuje: "Po­dje­la­ma na Cr­no­gor­ce, Sr­be, Mu­sli­ma­ne i Al­ban­ce, ma­ni­pu­li­šu i vla­da­ju." Mozete li vjerovati ? Udruzen sa kosmopolitom Mandicem ?

2
0
" "Tanja i Rajka"
15.03.2015. 08:06

Na internet stranici SDP-piše na čistom naškom jeziku:"SDP CG je socijaldemokratska politička stranka Crne Gore,zastupnik Građanskog nacionalizma"! A za njihovu ideologiju kažu:" Socijalizam(zato je propao-uništili ga oni-tuti cvanti, Slobovi LAKEJI-kako ih nazva na ovaj isti portal dr.Novak Adžić!)),Crnogorski nacionalizam"! Pa ti lipa moja-u raši zvane pantalone(gornje gaće unesređene),"nabačuj Tanji i Rajki nacionalizam(vjerovatno neki vaš "srpski")! Đe ti je dostojanstvo-kad napadaš žene-ljude i to ispod špic nameta-od gologa junačkoga straha-stečenog u obitelji svojoj?!

0
3
A Anonimno-307613221
15.03.2015. 17:49

Slusaj ........ pro cetnicka, nemam namjeru da polemisem sa tobom. Zahvali moderatoru sto ti dozvoljava da sijes smece od komentara svaki dan. Vec te poznajemo, na zalost.

4
0
N Na koju"narodnu slogu"misliš?
15.03.2015. 07:50

..."stari komunisto"-jer bijaše ih tri!

0
0
A Anonimno-640139953
15.03.2015. 00:50

Darko i Pozitivna su bili iskreniji i simpaticniji iako sa slicnom ulogom.

9
0
T Tanja i Rajka
15.03.2015. 00:43

Pozivam prisutne da na ovom portalu i gdje kog drugo mogu izanaliziraju slucaj Tanje Bečanović i Rajke Glušice, i kako su dospjele u savez koji sebe zove gradjanskim. Svojim istupima su promovisale srpstvo a blatile drzavu gdje su mogle, nazvavši je "nacistickom" (navodno zbog crnogorskog nacionalizma. Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju, Tanja je nazvala nacistickim.

12
1
G Glušica gradjanka? Od kad?
15.03.2015. 00:37

Dalje: kako je moguce da je clanica Gradjanskog Saveza osoba koja je 2011-te dala intervju beogradskom listu i rekla da su protiv srpskog jezika Hrvati i Crnogorci i da je to razlog sto su u Savjetu za standardizaciju cg jezika Hrvati. Kako se ovo prebrajanje po nacionalnoj osnovi , uz to vrlo tendenciozno i indikativno, uklapa sa idejom Gradjanskog saveza?

14
1
B Banja Kaluđerović
15.03.2015. 00:00

S P R D NJ A ! Živjela NARODNA SLOGA! Žarko je zaboravijo da ima nas još nekih koji PAMTIMO! Koje BOLI izdaja NEKIH sa današnjeg SKUPA!

8
0
P Potonja URA
14.03.2015. 23:33

Potonja URA da Gdin. Rakčević još jednom završi sve svoje probleme sa nekretninama. Kao predsjednik SDP-a sklonio se čim je završio, ako se sjećate, placevi ispod Ljubovića itd. Čujem da se pominje opet neka nekretnina u Petrivcu. Niko da se pojavi sa novim idejama, istinskom željom za boljom sutrašnjicom, samo lični interesi. Jedina osoba, koju ja znam, da je istinski, zbog boljitka ovog naroda , krenula u političke vode je Gdin Hajduković. On je dobrodošao u CERN. A kod nas ?.......

12
0
A Anonimno-1650957711
15.03.2015. 00:45

Fantasticno. U sridu. Pozivam ovog gospodina i jos neke da ih demaskiramo po portalima cistim faktima i citatima.

3
1
A Anonimno-36876913
14.03.2015. 22:55

Clanica "Gradjanskog" Saveza Tanja Becanovic je Fakultet za crnogorski jezik na Cetinju nazvala NACISTICKIM. Eto toliko pa ako nekom Crnogorcu padne na pamet da glasa za njih neka zna kome je dao glas. Bojovic - najvece razocarenje jer je stao uz ove. Zarko Rakcevic - sasvim ocekivano srbofil

15
1
A Analitičar
14.03.2015. 23:57

U CG ima mnogo "srbofila" jer im je biznis vezan sa Srbijom, a s drugom državom i da oće ne bi umjeli poslovat (stari su to šverc-ortakluci). A, između novaca i obraza, zna se što im je draže.

14
0
A Anonimno-586325179
15.03.2015. 00:40

To sto velis Analiticar, mi zvuci toliko ocekivano. ............. a ne Crnu Goru. Obicno je motiv ili pozadina ili veliki ego, pa se uvrijede, zagicaju a onda rasture sve oko sebe. Medo, SLavko, ...., Žarko

5
0
A Anonimno-1749218700
14.03.2015. 22:26

Sto rade velike Srpkinje Rajka Glušica i Tanja Bečanović u pokretu koji sebe naziva Gradjanskim?

14
1