Politika

Osnivačka konvencija URA, RAKČEVIĆ: Vjerujemo da može i mora drugačije

Osnivačka konvencija Građanskog pokreta URA održana je danas u Podgorici, a za predsjednika tog pokreta izabran je Žarko Rakčević. Za potpredsjednike su izabrani Dritan Abazović, Božena Jelušić, Rade Bojović i Šerbo Rastoder.
Osnivačka konvencija URA, RAKČEVIĆ: Vjerujemo da može i mora drugačije
Portal AnalitikaIzvor

Na osnivačkoj konvenciji u Podgorici predstavljen je i Koordinacioni odbor, najviše političko tijelo, čiji članovi će biti stručnjaci zaduženi da kreiraju i promovišu politike GP URA u najvažnijim sektorima. Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici političkih partija - potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević, funkcioner SDP-a Đorđe Suhih, predsjednik LP-a Andrija Popović i predstavnik političke grupacije okupljene oko Alekse Bečića Vladimir Martinović.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik GP URA Žarko Rakčević je poručio da su Crna Gora i njene institucije već 25 godina zarobljeni istim jednopartijskim modelima vladanja i ponašanja.

- Nažalost danas smo dalje od EU nego što smo bili prije dvije i po decenije kad je otpočela era ove iste apsolutne vlasti. Civilizacijski pad i zaostajanje Crne Gore ne mogu se sakriti floskulama o regionalnoj liderskoj poziciji u evroatlanstkim integracijama. Treba jasno reći da su rezultati i činjenja ove vlasti najveći teret Crnoj Gori u procesu pridruživanja – rekao je Rakčević.rakcevicisvi

On je poručio da Crna Gora treba da bude bogata država smjenjive i kontrolisane vlasti.

-Čvrsto vjerujemo da može i mora drugačije, mnogo bolje na svim poljima. Naša vizija nije Crna Gora kao društvo okovano neslobodom, strahom, siromaštvom, kriminalom, korupcijom i partitokratijom – kazao je Rakčević i poručio da će se URA zalagati za promjene, za odlučne korake na teškom putu oporavka i uspravljanja Crne Gore”.  

Kako je kazao Rakčević, unutar vladajuće koalicije se jedino spore da li je poslednja pohara KAP-a koštala građane 350, 500 ili 800 miliona eura.

- Ponovićemo, da je samo dio pažnje i kriminalnih milionskih poklona kojima su obasipani prijatelji, kumovi i podobni ortaci ove vlasti otišao kao kreditna podrška domaćim proizvođačima i stvaraocima, danas Crna Gora ne bi bila visoko zadužena siromašna  zemlja sa uništenom privredom i 35.000 nezaposlenih. Institucije naše države umjesto da otvaraju , procesuiraju i sude akterima odgovornim za enormnu pljačku društvenog bogatstva služe za prikrivanje , zataškavanje dokaza i proganjanje onih koji ukazuju na ove zločine - poručio je Rakčević.

Prisutnima su se pored Rakčevića obratili i članovi Koordinacionog odbora i potpredsjednici pokreta Dritan Abazović, Božena Jelušić, Rade Bojović i Šerbo Rastoder.uradritan

Abazović je poručio da u “Crnoj Gori nije ni 5 do 12, niti 12 i 5 već 12 i 46 i da vremena više nema”.

- Potonja je ura da se promjeni ova struktura i da se uvede nova politička kultura i da se krene drugačije nego što je do sad bilo. Obaveza ove integralističke organizacije je da poveže sve slobodne građane Crne Gore. Da poveže sjever i jug, Crnu Goru sa Evropom i ostakom svijeta. Mi više vremena za gubljenje nemamo – poručio je Abazović.

On je istakao da je svako ko ima kvalitetnije ideje za transformaciju društva dobrodošao da bude član i partner URA-e.uranaord2

Božena Jelušić je rekla da smo ovih dana  od vršilaca vlasti,čuli da se u Crnoj Gori nikada nije živjelo bolje i sigurnije.

- Čuli smo i ekumensku poruku da crkve ne treba da nas dijele, već da samo treba slijediti Sveto pismo: vjerovati Bogu na nebu i vlasti na zemlji. U isto vrijeme je MMF objavio da je Crna Gora, uz Albaniju, zemlja sa najvećom stopom siromaštva na Zapadnom Balkanu. Od 1989. godine, kada je svijet ušao u zlatno doba liberalizacije, našu zemlju vode gotovo isti ljudi. Iako smo se ponadali da će greške socijalizma početi da se ispravljaju,promijenilo se samo jednoumlje.  Na kraju smo dobili još žešći konzervativizam, koji nije smrvio samo socijalizam i državu socijalne pravde, već i sam liberalizam kao demokratski koncept koji je zapadu ipak donio i ponešto dobro – poručila je Jelušić.

Šerbo Rastoder je kazao, između ostalog, da svako odgovorno razmišljanje o Crnoj Gori i njenom društvu mora počivati na traženju odgovora: kako učiniti crnogorsko društvo sposobnim da pređe drugu liniju  psihološke granice koje nema u svom iskustvu - mirna i demokratska smjena vlasti.urarade

Rade Bojović je poručio da oni koji su danas ovdje znaju da živimo u moralno potonulom društvu i državi koja je postala plijen neodgovorne i bahate vlasti.

- Zato vjerujemo da su načela našeg manifesta put prema obnovi i napretku Crne Gore i mi ne možemo prihvatiti da sa strane posmatramo kako naša zemlja sve više postaje loše mjesto za život. Pritom, znajući u kojoj mjeri su partije postale iskvarene i samodovoljne grupe, mi smo se odlučili da nasuprot njima ponudimo udruživanje slobodnih građana. To je i razlog da jedan od  ključnih zadataka našeg pokreta bude slom partitokratije i postavljanje kamena temeljca  izgradnji nove političke klase koja će biti proizvod oslobođenog političkog sistema. Naša misija neće imati smisla ukoliko ne uspijemo da na svakom koraku jasno kažemo – mi odbacujemo partijske, vjerske i nacionalističke ključeve, jer naša budućnost zavisi od politike otvorenih vrata prema svima -  koji znaju, koji umiju, koji to žele pošteno, koji to profesionalno zaslužuju, čija mladost mora dobiti šansu i čije iskustvo je uslov napretka – rekao je Bojović.

Portal Analitika