Region

Šabić: Helikopteri zemalja na Balkanu su zastarjeli

Nakon nesreće - pada helikoptera Vojske Srbije Mi-17 u Srbiji u kome je poginulo sedam osoba, stručnjaci smatraju da su helikopteri koji se koriste u zemljama regiona stari i kako nerijetko nijesu dovoljno opremljeni u složenim vremenskim uslovima, prenosi CdM.
Šabić: Helikopteri zemalja na Balkanu su zastarjeli
Portal AnalitikaIzvor

To je istakao i Muharem Šabić, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu za agenciju Anadolija.

- Generalno, imamo stare helikoptere. Ako se održavaju ispravno to nije problem. Mislim, ipak, da bi za takve operacije, kao što je bila sinoć medicinska evakuacija, trebalo da postoje letilice koje su opremljene za letjenje u složenim vremenskim uslovima. Posebno, letilice ruskog tipa nijesu baš najbolje opremljene za teške meteo uslove. Bitno je da se i ispravno održavaju. Dogradnja navigacione opreme za letjenje u složenim meteo uslovima je nešto drugo, vjerovatno bi trebalo poraditi puno i na tome - istakao je Šabić.

On dodaje kako u većini zemalja bivše Jugoslavije postoji dosta helikoptera ruske proizvodnje.

- To su uglavnom ruski helikopteri i njihova navigaciona oprema nije kompatibilna s onom koja se koristi u civilnom vazduhoplovstvu, tako da je to uvijek problem.

Šabić napominje kako je vrlo značajno da je posada helikoptera dovoljno osposobljena da leti u zahtjevnim vremenskim uslovima.

- Sve letilice su generalno skupe, ali ako se koriste pravilno, to bi trebalo da bude isplativo. Rješenje je u održavanju, ali ako imate letilicu koja je proizvedena ranijih godina, i ako hoćete da je koristite u evakucijama, onda morate imati navigacionu opremu i posade osopobljene da lete u teškim uslovima - rekao je profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu.

Portal Analitika