Svijet

Italija: Odbačena skandalozna presuda o vezi autizma i vakcina

Apelacioni sud u Bolonji odbacio je prošlog mjeseca raniju presudu nižeg suda kojom je autizam u jednom slučaju bio povezan s vakcinom protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole, poznatiju kao MMR, prenosi T portal.
Italija: Odbačena skandalozna presuda o vezi autizma i vakcina
Portal AnalitikaIzvor

Prvu presudu donio je 2012. radni sud u Riminiju. Njom su roditelji Valentina Boke dobili pravo na odštetu jer su advokat i sudski vještak uspjeli da ubijede sudiju da je MMR vakcina kod dječaka izazvala autizam. Presuda je postala jedno od ključnih uporišta protivnika vakcinacije širom svijeta, iako su i tada mnogi stručnjaci sumnjali da je zasnovana na naučnim činjenicama.

O istom pitanju vođena su još tri poznata sudska spora, a u sve tri presude zaključak je bio da veza između autizma i vakcinacije nije dokazana.

Mediji ističu kako je ovo dokaz da sudovi nisu prava mjesta za donošenje mjerodavnih odluka vezanih za nauku, jer procjene da li je nešto naučno dokazano ili nije, ne mogu se zasnivati na tome koliko je neki advokat ili sudski vještak svojim argumentima, elokventnošću ili harizmom uspio da ubijedi nestručnog sudiju ili nestručnu porotu.

Suđenje u Riminiju bilo je skandalozno čak i za sudske procese o takvim pitanjima. Sudski vještak bio je lekar Masimo Montinari koji je autor knjige "Autizam: Vakcine među uzročnicima bolesti" (Autismo: I vaccini fra le cause della malattia) kojom je reklamirao svoje metode liječenja autizma. Montinari, inače, nikada nije sproveo ni jedno naučno istraživanje o autizmu.

Drugi važan propust bio je taj što se dokazni materijal u procesu zasnivao na lažnoj studiji britanskog hirurga Endrjua Vejkfilda koja je u to vrijeme već bila odbačena i diskreditovana. Naime, istraživanja su pokazala da je Vejkfild falsifikovao istorije bolesti djece koja su, navodno, služila kao uzorak u njegovom radu. Uz to, uzorak je bio suviše mali - samo 12 dece - a prećutao je da je petoro njih imalo probleme u razvoju i prije dobijanja MMR vakcine, kao i da troje uopšte nije imalo autizam. Vejkfild se kasnije branio tvrdnjom da su se njegove dijagnoze zasnivale na izjavama roditelja, a ne na njegovim ličnim nalazima. Dalja istraživanja i analize pokazale su da je Vejkfild bio u sukobu interesa: od grupe advokata koja je radila na parnicama protiv proizvođača vakcina dobio je više od 400.000 funti da dokaže da je MRR vakcina štetna. Takođe se pokazalo da je imao patent na konkurentsku vakcinu, koju je planirao da lansira, i da je imao namjeru da dodatno zarađuje učestvujući kao svjedok u parnicama protiv farmaceutskih kompanija. Vejkfild je osramoćen, gotovo svi njegovi saradnici na studiji povukli su svoje ime s rada, a u Velikoj Britaniji oduzeta mu je i ljekarska licenca.

Pored svega navedenog, treba naglasiti da je advokat porodice Boka bio Luka Ventaloro, koji je postao poznat Italijanima kao savjetovdavac onima koji žele da izbjegnu vakcinaciju. Ventaloro je najavio žalbu Vrhovnom sudu Italije, ali su male šanse da će time bilo šta postići, pošto Vrhovni kasacioni sud obično ne prihvata žalbe koje osporavaju činjenice u ranijim postupcima, već samo one koje se zasnivaju na greškama u pravnoj proceduri.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J JOVANKA K.
14.03.2015. 14:37

Montinarija i Vejkfilda , kao i advokata Luku Ventaloro da zaposli Amfilohoje. Za njega su ka odboga dati.

2
0