Region

Lažno ekstra djevičansko maslinovo ulje ponovo u prodavnicama

Ciljane godišnje kontrole Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, ali i istraživanje HRT-a pokazala su kako su ekstra djevičanska maslinova ulja koje nalazimo na policama velikih trgovačkih centara, u većem broju slučajeva - prevara potrošača, prenosi Index.hr.
Lažno ekstra djevičansko maslinovo ulje ponovo u prodavnicama
Portal AnalitikaIzvor

U  istraživanju HRT-a, od tridesetak ekstra djevičanskih maslinovih ulja, nasumično su odabrana tri - hrvatsko, uvozno i ulje iz Evropske unije. U Zavodu za javno zdravstvo urađena je hemijska i mikrobiološka analiza, koja je pokazala da su ulja zaista djevičanska, kao što piše u deklaraciji.

Ali, analiza porečkih panelista, jedinih međunarodno priznatih degustatora maslinovog ulja u Hrvatskoj, pokazala je kako jedno od tri ulja ne odgovara kategoriji ekstra djevičanskih ulja.

Prošle godine kontrola Ministarstva poljoprivrede pokazalo je kako su od deset testiranih ulja, šest bila - prevara potrošača. S polica je tada povučeno oko tri hiljade litara ulja. I nakon ovog istraživanja HRT-a, biće povučeno lažno ekstradjevičansko maslinovo ulje.

Načelnik sektora inspekcija u Ministarstvu poljoprivrede Đuka Marić objasnio je kako ne žele da otkriju koji trgovački lanac vara potrošače. To bi učinili samo onda ako bi bilo ugroženo zdravlje. 

Foto: HRT

Portal Analitika