Svijet

Ciklon Pam: Više od deset mrtvih i 250.000 ugroženih, Vanuatu razoren

Radnici Crvenog krsta izvještavaju o "nevjerovatnom razaranju" nakon što je tropski ciklon Pam pogodio Port Vilu, glavni grad Vanuatua, prenosi portal Klix.
Ciklon Pam: Više od deset mrtvih i 250.000 ugroženih, Vanuatu razoren
Portal AnalitikaIzvor

Ciklon Pam karakterišu snažni vjetrovi koji dosežu brzinu od 280 kilometara na sat. Vlasti za sada pretpostavljaju da je život izgubilo više od deset osoba. Posljedice oluje osjeti više od 250.000 stanovnika područja.

Australijski Crveni krst u obraćanju putem Twitter-a dodao je kako je humanitarna pomoć prijeko potrebna, da je puno ljudi izgubilo krov nad glavom, i da su prioriteti smještaj, hrana i voda.

Država na arhipelagu sjeveroistočno od obala Australije čine 83 mala ostrva, a mnogi od njih imaju nerazvijenu infrastrukturu i kuće od slabog materijala koje nisu mogle izdržati silovitu oluju. Zbog tropske klime koja vlada u Vanuatuu, neke kuće se prave od laganog materijala uključujući slamu i tanak lim.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.