Društvo

POBJEDA: Inspektori naredne sedmice u Manastiru Ostrog

Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara trebalo bi naredne sedmice da obavi inspekcijski nadzor nad radovima u kompleksu Manastira Ostrog, na inicijativu Uprave za zaštitu kulturnih dobara, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.
POBJEDA: Inspektori naredne sedmice u Manastiru Ostrog
Portal AnalitikaIzvor

- Kako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara upravo proslijedila našoj upravi inicijativu za vršenje nadzora u vezi sa radovima oko Manastira Ostrog, Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara u narednom periodu izvršiće inspekcijski nadzor - tvrde u Upravi.

List podsjeća da je Odsjek za inspekciju zaštite prostora obavijestio 29. decembra prošle godine Upravu za zaštitu kulturnih dobara da je inspekcija zaštite prostora izvršila nadzor po njihovoj prijavi.

- Inspekcija zaštite prostora utvrdila je da u predmetnoj stvari nema osnova za postupanje s obzirom da su se na datoj lokaciji izvodili radovi na uređenju terena, popločavanju dvorišta, stepeništa, potpornim zidovima i drugim pomoćnim objektima, koje prema članu 117 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata kontroliše Komunalna policija - saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

U dopisu se dodaje da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara obaviještena da je u konkretnoj stvari nadležna Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, koja je u to vrijeme bila dio Uprave.

- Klizište u Markovićima koje je odsjeklo Cetinje od primorja može se ponoviti bilo gdje, ukoliko država ne bude konsultovala stručnjake. Tako nešto može se desiti i na padinama ispod Manastira Ostrog - upozorio je ekspert za geologiju i hidrologiju Mihailo Burić.

Prema njegovim riječima, padine ispod Manastira Ostrog vrlo su slične klizištu u Markovićima.

- Jedno brdo, Boronjina, koje je blizu Zete, skroz je sklizalo ispod Manastira. Ako se tamo budu radila zasijecanja, nova opterećenja, to može da dovede do takve situacije da, praktično, ako se pojavi neko klizište ispod Manastira, ono sukcesivno može da uništi te objekte - precizirao je Burić.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rade
15.03.2015. 02:28

SAUČESTNIK = SAUČESNIK....

2
0
A Analitičar
16.03.2015. 18:44

Tačno. To je "pravopisno" JEDNAKO, samo je riječ o dva načina zapisivanja. Ako bismo ćerali mak na konac, onda bi trebalo pisat SAUČASTNIK, jer korijen je imenica ČAST što znači DIO ("Na ravne časti"). No , kroz vrijeme se to "izkrivilo" pa je "čast" postala "čest", "čestica", te smo došli do SAUČESTNIKA. Oblik "saučesnik" navodi na zaključak da je pisac bio gladan, pa je iżeo slovo "t". Mada, s obzirom na njegovu "morfologiju", prije bi se reklo da je pisac fakir.

0
0
A Analitičar
14.03.2015. 14:31

"Brzina" kojom država reaguje jasno pokazuje da je ista SAUČESTNIK. Ako ko i digne glas protivu devastacije naše baštine, državni organi počnu igrat ping-pong s prijavom, sve se krijući iza nenadležnosti. Dok traje pingponganje popovi obaviše što naumiše. Nema nikakve razlike između srbskijeh popova i zločinaca Islamske države. I jedni i drugi UNIŠTAVAJU TUĐE nasljeđe neprocjenjive vrijednosti. I jedni i drugi imaju zaštitu VLASTI. Sudbina islamskijeh fundamentalista se zna - uništenje, ali za ove naše fundamentaliste nijesam siguran, previše vlasti stoji iza njih. Kraju im se možemo nadat samo kad dovedemo demokratsku vlast. Demokratija je davno rođena u Grčku, tamo se ponovno rađa iz pepela liberalizma.

3
1
A Anonimno-1143874653
14.03.2015. 13:08

A neka ne zure, mogu sacekati psr godina ili decenija

2
0
S Strike
14.03.2015. 12:04

ostrog nije spomenik kulture nema granice zasticene okoline. Jedino moze da ga zastiti revalorizacija koja je 99% zavrsena. To je projekat snova koji stiti nase spomenik

3
1
f foxfoxic
14.03.2015. 10:13

Džabe ti ta diploma koju ističeš, nikad ti kasno nije da se svom jatu vrneš! Proces asimilacije je dugo trajao i dan danas se na istu kartu igra..ali što je najvažnije, greške se daju ispraviti. Napokon je javno počelo da se govori o tome i jasno je, da se glas ne može ugušiti. Nije problem svoje ognjište braniti, a boga mi, teško ga je napadati..nije tebi lako.

5
0
G GRADJANSKI
14.03.2015. 09:56

NEKA INSPEKCIJA PROŠETA MALO I DO: STARČEVE GORICE, BEŠKE, ŽDREBAONIKA, DOBRILOVINE, ĆELIJE PIPERSKE, DAJBABA, PREVLAKE KOD TIVTA, ... KAD BI SE SAMO JEDAN MELEONITI DIO DEVASTACIJE, UNIŠTAVANJA I "GRADITELJSKE" I "SLIKARSKE" KATASTROFE, KOJU SU AMFILOHIJEVI CRNOMANTIJAŠI NAPRAVILI NAD KULTURNIM DOBRIMA U POTONJIJA ČETVRT STOLJEĆA PO CRNOJ GORI, DOGODIO U RECIMO SLOVENIJI (PRIJE SVEGA TO SE NE BI MOGLO TAMO NI DESIT, JER TA DRŽAVA PRIMJENJUJE SVOJE ZAKONSKE MEHANIZME I NADLEŽNOSTI), OVDAŠNJA BRADATA MOMČADIJA BI LEŽALA U ĆELIJE (ALI ZATVORSKE) I SVE BI, DO POTONJE PARE, FINANSIJSKI NAMIRILI  DRŽAVI, KOJA BI NAGRĐENO VRNULA U PRVOBITNO STANJA! PONAVLJAM I NE PREĆERUJEM - JEDAN MELEONITI DIO! ALI SVE ĆE IM TO (SPC-ovcima) KAD-TAD BIT PROKLETO - GARANT!

11
3
S Starocrnogorac
14.03.2015. 09:49

Inspekcija treba da radi svoj posao. U slucaju da postoji nesto sto nije u skladu sa zakonom, treba ragovati i napisati zamolnicu da se obustave radovi. U slučaju da se nastavi, održati sastanak gdje bi se ramatrali novonastali problemi,ako se zakljucki sa satanka ne uvaže od strane Mitropolije onda sazvati jos sastanak...i tako redom.Kada se zavrse radovi,zamoliti Mitropiju da nam objasni o čemu se radi, ako budu ubedljivi a biće. proslaviti sa njima novo uredjeni prostor.

6
0
B Bodin
14.03.2015. 09:36

Ma džaba sve , Risto ne benda nikakve Zakone !!! A ova Vlast se povija pred njim , ništa mu ne mogu , sprda se sa njima , i neka je kad su ovakvi !

15
4
d dr
14.03.2015. 09:35

Nemojte zuriti.... Samo lagano.... Neka oni to polako privedu kraju, pa se onda vi pojavite, napisete zapisnik, i dok se budete vracali, pustite ga niz vjetar..... kao i do sada, uvijek.... ima li neko m... da prizna da vas oni, na celu sa ristom, ne tretiraju, kao da ne postojite..... pa to vidi svako, kome oci nijesu ispale..... na sramotu ne crne gore, nego vas koji ste na vlasti, i koji je sistematski unistavate.... cak ni cuveni mislilac ranja tu nemoze pomoci.... ima precu......

15
3
Z Zagarač
14.03.2015. 08:55

Ovaj Burić stvarno postade član Stevove ideološke družine.Što se učinje,majko sveta.

8
13
D Dipl.ing
14.03.2015. 08:52

Država treba da radi posao iz svoje nadležnosti.Bez obzira što su ustavno država i crkva odvojeni , crkva mora da primjenjuje propise.No,ne treba se to raditi u atmosferi ideološke hajke na crkvu i zagovaranju jednog kruga ostrašćenih Velikocrnogoraca da se imovina crkava i manastira prepiše na državu.Posebno ne sa manastirom Ostrog,najvećom crkvenom svetinjom u Crnoj Gori.Ne smiju se svetinje dirati,jer kazna stigne kad tad onoga ko to radi.

10
19