Društvo

POBJEDA: Inspektori naredne sedmice u Manastiru Ostrog

Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara trebalo bi naredne sedmice da obavi inspekcijski nadzor nad radovima u kompleksu Manastira Ostrog, na inicijativu Uprave za zaštitu kulturnih dobara, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.
POBJEDA: Inspektori naredne sedmice u Manastiru Ostrog
Portal AnalitikaIzvor

- Kako je Uprava za zaštitu kulturnih dobara upravo proslijedila našoj upravi inicijativu za vršenje nadzora u vezi sa radovima oko Manastira Ostrog, Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara u narednom periodu izvršiće inspekcijski nadzor - tvrde u Upravi.

List podsjeća da je Odsjek za inspekciju zaštite prostora obavijestio 29. decembra prošle godine Upravu za zaštitu kulturnih dobara da je inspekcija zaštite prostora izvršila nadzor po njihovoj prijavi.

- Inspekcija zaštite prostora utvrdila je da u predmetnoj stvari nema osnova za postupanje s obzirom da su se na datoj lokaciji izvodili radovi na uređenju terena, popločavanju dvorišta, stepeništa, potpornim zidovima i drugim pomoćnim objektima, koje prema članu 117 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata kontroliše Komunalna policija - saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

U dopisu se dodaje da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara obaviještena da je u konkretnoj stvari nadležna Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, koja je u to vrijeme bila dio Uprave.

- Klizište u Markovićima koje je odsjeklo Cetinje od primorja može se ponoviti bilo gdje, ukoliko država ne bude konsultovala stručnjake. Tako nešto može se desiti i na padinama ispod Manastira Ostrog - upozorio je ekspert za geologiju i hidrologiju Mihailo Burić.

Prema njegovim riječima, padine ispod Manastira Ostrog vrlo su slične klizištu u Markovićima.

- Jedno brdo, Boronjina, koje je blizu Zete, skroz je sklizalo ispod Manastira. Ako se tamo budu radila zasijecanja, nova opterećenja, to može da dovede do takve situacije da, praktično, ako se pojavi neko klizište ispod Manastira, ono sukcesivno može da uništi te objekte - precizirao je Burić.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika