Region

Beograd: Srušio se helikopter koji je prevozio bolesnu bebu, 7 poginulih (FOTO, VIDEO)

Helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd, srušio se u blizini Aerodroma "Nikola Tesla", i tom prilikom je stradalo sedam osoba, prenose srpski mediji.
Beograd: Srušio se helikopter koji je prevozio bolesnu bebu, 7 poginulih (FOTO, VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva odbrane oko 11 časova zvanično je saopšteno da je u nesreći poginulo sedam osoba.

- Istražni organi nalaze se u širem rejonu aerodroma Surčin gdje se sinoć srušio vojni helikopter koji je iz Raške prevozio bebu za Beograd - rekao je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kapetan fregate Jovo Krivokapić.

Pretpostavlja se, kako je naveo, da su uzrok nesreće najvjerovatnije loši vremenski uslovi i magla. On je naglasio da mjesto nesreće obezbjeđuje vojna policija, i da je uviđaj u toku. Na terenu je zamjenik višeg javnog tužioca, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup. 

Blic prenosi kako je transportni helikopter "Mi-17", koji se srušio u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" kod Surčina, bio je jedan od svega dvije takve letilice koja je korišćena u Vojsci Srbije.

RTS javlja da se u helikopteru nalazilo sedam osoba, od kojih četiri člana posade. Blic piše da je pilot Omer Mehić u svojoj karijeri spasio više od hiljadu osoba, upravljao helikopterom koji je prebacio Aleksandra Vučića do Feketića prošle godine, a 2008. je preživio pad helihoptera. Ivan Miladinović učestvovao je u prošlogodišnjoj akciji spašavanja poplavljenih u Obrenovcu.

Prema još nepotvrđenim informacijama, poginuli su anesteziolog Dž.Lj. i medicinski tehničar M.V. z Novog Pazara, kao i bolesna beba koja je upućena na liječenje u Kragujevac, a u čijoj su bili pratnji.

Vojna transportna letjelica "Mi-17", angažovana u akciji spašavanja bebe stare pet dana, stigla je do Beograda sinoć oko 22 sata, ali je bila prinuđena da zbog loših vremenskih uslova kruži u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mjestom za slijetanje. Helikopter je nestao sa radara poslije ponoći, kada je izgubljen i kontakt sa posadom. Ubrzo je pokrenuta potraga, a letjelica je pronađena u blizini aerodroma, pored auto-puta.

Akcija spašavanja počela je oko 21 čas, kada je odron presjekao put sanitetu koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u kragujevačku bolnicu. Dijete je imalo probleme sa disajnim organima i bilo je u teškom stanju, a postojala je opasnost da ostane bez kiseonika na putu, jer su zalihe bile pri kraju. Ubrzo je angažovan vojni helikopter, a reagovali su i ministri odbrane i zdravlja. Letjelica je stigla do beogradskog aerodroma odakle je trebalo da dijete bude prebačeno na Institut za majku i dijete, ali su vremenski uslovi onemogućili slijetanje, da bi iza ponoći helikopter nestao sa radara. Bili su upaljeni reflektori na stadionima Crvene zvezde i Partizana, kako bi se helikopter orijentisao. 

Na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" su tokom noći stigle ekipe Hitne pomoći i pripadnici Vojske Srbije. Uviđaj je, poslije pada helikoptera, izvršila vojna policija. 

Izuzetno loši uslovi su cijele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti avioni su ili kružili iznad aerodroma "Nikola Tesla" ili su preusmjeravani na druge aerodrome.

Izvor: B92, RTS, Blic, N1

Foto: blic.rs, rts.rs

1403sruseni
Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.