Turizam

Ministarstvo turizma: Blokada puta Cetinje-Budva neće značajnije uticati na sezonu

Posljednjih nekoliko godina putni pravac Žabljak - Risan koriste uglavnom svi gosti koji dolaze u Herceg Novi, Tivat, Kotor i Budvu. Što se tiče Bara, Ulcinja i Petrovca, turisti idu kroz tunel "Sozina", te u tom smislu smatramo da trenutni prekid saobraćaja na dijelu puta Cetinje - Budva neće značajnije uticati na odvijanje predstojeće turističke sezone, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Ministarstvo turizma: Blokada puta Cetinje-Budva neće značajnije uticati na sezonu
Portal AnalitikaIzvor

Oni su podsjetili da gosti iz regiona počinju sa odmorima u junu i poručili da vjeruju da će do tada ovaj putni pravac biti osposobljen.

Klizište u mjestu Markovići iznad Budve koje se aktiviralo prije nekoliko dana usljed obilnih padavina, u potpunosti je urušilo saobraćajnicu u dužini većoj od 100 metara, što je rezultiralo zaustavljanjem saobraćaja na magistralnom putu Budva - Cetinje. Iz Ministarstva turizma je rečeno da je prekid saobraćaja na ovoj dionici za sada stvorio samo probleme oko  izvođenja turističkih izleta.
"Prve organizovane grupe turista iz Njemačke dolaze 18. marta, kada i zvanično počinje ljetnja turistička sezona, dok od 21. marta pristižu i prvi turisti iz Francuske. Sve grupe imaju i planirane izlete. Ministarstvo turizma i Nacionalna turistička organizacija su već imali sastanke sa predstavnicima lokalnih uprava i lokalnih turističkih organizacija, u cilju pripreme sezone, sa posebnim akcentom na komunalno uređenje onih putnih pravaca i lokacija gdje je planirano odvijanje turističkih programa. Nepovoljne okolnosti u vezi sa prekidom puta na relaciji Budva – Cetinje usložile su način izvođenja turističkih izleta, i to u dijelu vremena trajanja i troškova. S tim u vezi, turističke agencije i organizacije su već sprovele određene aktivnosti, u cilju davanja određenih povoljnosti agencijama, odnosno gostima, kako bi svi najavljeni izletnički programi bili i realizovani", ističu iz resornog ministarstva.

Uprkos problemima, iz Ministarstva turizma vjeruju da će se već početkom sljedeće nedjelje pronaći model koji će omogućiti realizaciju svih ugovorenih izletničkih programa, bez otkazivanja.

"Cijenimo izuzetno sve aktivnosti koje preduzimaju druge nadležne institucije u cilju  uspostavljanja saobraćaja na dionici Budva - Cetinje. Ohrabruje i informacija iz Direkcije za puteve da bi u narednih dvadesetak dana ovaj putni pravac mogao biti otvoren za putnički saobraćaj, što bi povoljno uticalo na cijelu situaciju", poručuju iz Ministarstva turizma.

Portal Analitika