Zanimljivosti

Velika magnetna oluja sjutra pogađa Zemlju

Prema informacijama Američkog centra za predviđanje vremena u svemiru, u Bulderu u Koloradu, eksplozije na Suncu koje će uslijediti tokom sjutrašnjeg dana, izazvaće gašenje nekih radio-veza visokih frekvencija iznad određenih oblasti nad Zemljom.
Velika magnetna oluja sjutra pogađa Zemlju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ova opservatorija zabilježila je pojavu prve značajne solarne eksplozije. Ona je primijećena juče i smatra se najmoćnijom u ovoj godini, a predviđa se da će moći da izazove magnetnu oluju na Zemlji, i to već tokom sjutrašnjeg dana.

Solarne oluje su moćni izlivi radijacije, ali štetna zračenja koja nastaju tokom ove pojave ne mogu da prodru kroz našu atmosferu. Tako da neće fizički uticati na ljude na površini Zemlje.

Međutim, ukoliko ona bude dovoljno intenzivna, može da poremeti atmosferu u onom sloju gdje se nalaze kanali za komunikacione signale i GPS. Ove užarene munje čestica su emitovane iz aktivne oblasti 12297 na Suncu, klase X2.2.

Solarna oluja inače nastaje kada se magnetna energija koja je izgrađena u solarnoj atmosferi iznenada otpusti u aktivni region oko sunčevih pjega. Učestalost varira od nekoliko dana kada je Sunce posebno aktivno, do nedjelju dana tokom mirnih perioda.

Količina koja se oslobodi je ekvivalentna milionima vodonikovih bombi od 100 megatona koje eksplodiraju u istom trenutku.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.