Društvo

Drobnič u posjeti Brajoviću u susret eksplanatornom sastanku u Briselu

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović primio je danas ambasadora Delegacije EU u Podgorici Mitju Drobniča, u susret eksplanatornom sastanku u Briselu koji će biti održan 17. marta, a na kome će se razmatrati indikativna TEN-T Glavna mreža u Crnoj Gori, saopšteno je iz PR službe pomenutog ministarstva.
Drobnič u posjeti Brajoviću u susret eksplanatornom sastanku u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

„Taj sastanak biće dobra prilika da svi ministri saobraćaja regiona Zapadnog Balkana razmijene mišljenja na ovu temu na pojedinačnim eksplanatornim sastancima. To će ujedno biti i priprema za sastanak - ministara vanjskih poslova i saobraćaja zapadno-balkanske šestorke WB6 u Prištini, 25. marta 2015. godine. Tema sastanaka u Briselu, odnosno Prištini u prvom redu biće postizanje dogovora o Glavnoj mreži za Zapadni Balkan“, stoji u saopštenju.

Kako navode iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva unaprjeđenje povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, međusobno, kao i sa EU, predstavlja ključni faktor za povećanje konkurentnosti regiona i podsticanje rasta i zapošljavanja.

„Kao rezultat saradnje sa Evropskom komisijom u okviru Memoranduma, kroz uspostavljene mehanizme, kriterijume i mjere, Osnovna regionalna transportna mreža u jugoistočnoj Evropi je prerasla u SEETO sveobuhvatnu mrežu (region Zapadnog Balkana), i kroz Anekse postala dio Trans-evropske sveobuhvatne transportne mreže, tzv. TEN-T mreža“, navodi se u saopštenju.

Nastojanja su da se u komunikaciji sa EU i u okviru Berlinskog procesa postigne prilika da zemlje Zapadnog Balkana ostvare napredak uz harmonizaciju okvirnih politika i finansijskih instrumenata Evropske unije, kako bi ubrzali političke i regulatorne reforme i usmjerili investicije na ključne koridore i međusobne veze.

„Pored navedenog, dogovoreni investicioni prioriteti moraju biti sadržani u jedinstvenoj listi prioriteta, pripremljenoj od strane Nacionalnih investicionih komiteta (tzv. NIK) u svakoj zemlji. Time postižemo da se svaki investicioni prioritet analizira na jedan konherentan i sveobuhvatan način, a ne da se posmatra kao izolovani projekat“, stoji u saopštenju.

Portal Analitika