Društvo

OSVRT: Čekanje od četiri sata i izlazak Predsjedništva DF-a na sporedna vrata

Jučerašnja sjednica Predsjedništva DF-a na kojoj je juče razmatrano da li će lider Miodrag Lekić napustiti tu političku grupaciju, trajala je cijela četiri sata. Sve to vrijeme, 10-tak novinrskih ekipa iz svih važnijih medija, fotoreporteri i snimatelji dovijali su se kako znaju i umiju da bi saznali što se na njoj dešavalo.
OSVRT: Čekanje od četiri sata i izlazak Predsjedništva DF-a na sporedna vrata
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Nakon četiri sata, juče uveče, iako su znali da su predstavnici medija tu, u prostirijama centrale DF-a, članovi Predsjedništva su bukvalno pobjegli na sporedni ulaz i tako izbjegli da kažu bilo što oko eventualinih zaključaka sa sjednice.

Grupi od oko 15 novinara, fotoreportera i snimatelja, umornin od iščekivanja “velike vijesti”, obratila se jedino sekretarica DF-a sa informacijom da će saopštenje sa sjednice biti proslijeđeno redakcijama sjutra!

Takvo nepoštovanje tuđeg vremena, i profesije od koje zavisi njihov medijski rejting, predstavlja u najmanju ruku, ponižavajući gest.

Dobra praksa koju su, manje - više, prethodnih godina poštovali svi koji sarađuju sa medijima, ne samo političke partije, bila je da se novinari unaprijed obavijeste da li će biti izjava, ili saopštenja, kako bi se izbjegla uzaludna višesatna čekanja.

Time što su ostavili novinarske ekipe da čekaju preko četiri sata, predsjedništvo DF-a napravilo je do sad nezapamćen postupak kojim im se indirektno, ali na uvjerljiv način, poručilo da nemaju nikavog poštovanja prema njima.

Manje je  bitno da li je to urađeno planski, ili je došlo do nesporazuma zbog unutrašnjih antagonizama u redovima DF-a.

Poražavajuće je, međutim, što su sve redakcije odlučile da objave, pozivajući se na nezvanične izvore, da će Miodrag Lekić napuštiti DF i osnovati sopstvenu stranku, čime su novinari pokazali da nemaju stav i da su pristali da učestvuju u svemu, bez riječi.  

Naravno, ono što se sinoć desilo u prostorijam DF-a samo je nastavak već ustaljenog “tretmana” novinara koji ostaju nijemi na kašnjenja, nedozvoljavanje postavljanja pitanja, prozivke, etiketiranja… A to će se i dalje nastaviti dok god pripadnici novinarske struke ne počnu sami sebe više da poštuju.

B. KNEŽEVIĆ

Portal Analitika