Abiznis

Đukanović na 41. Faro konferenciji: Mane aluminijuma u auto industriji

Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović, učestvovaće krajem mjeseca na 41. Faro Club konferenciji koja se održava u izložbenom salonu Ferarija, u Maranelu, kod Bolonje. Konferencija će imati brojna predavanja i panel diskusije o svim metalima,o bojenim i dragocjenim i čeliku, kao i "risk" menadžment strategijama.
Đukanović na 41. Faro konferenciji: Mane aluminijuma u auto industriji
Portal AnalitikaIzvor

O svom iskustvu na konferencijama Goran Đukanović za Portal Analitika kaže:

“U ovom poslu sam evo 15 godina  i trajem, opstajem. Nije lako ali uživam u onom što radim i budem nagrađen pozivima na konferencije, da održim predavanje. Kao i u Bahreinu prošlog novembra i u Italiji ću govoriti o komparativnim prednostima i manama aluminijuma i čelika primijenjenih u automobilskoj industriji, sa tom razlikom što ću osim prezentacije sada učestvovati i u panel diskusiji na ovu temu. Konkurencija je velika i jaka i zaista nije lako dobiti poziv za predavača na ovim događanjima,posebno ako ne dolaziš iz nekog od tzv. centara moći.

Od oktobra mjeseca prošle godine, zaključno sa ovom konferencijom,dakle za šest mjeseci, ukupno ću mjesec dana provesti na vodećim evropskim i svjetskim konferencijama i događanjima, na kojima sam predavač, i za sve su mi plaćeni putni troškovi i smještaj u luksuznim hotelima od strane organizatora. Moram da kažem da uživam na njima iz više razloga: uvažen sam kao predavač (i to key-note speaker), uživam u ostalim prezentacijama, uvijek je lijepo, zabavno i veselo društvo na ručkovima i gala večerama, obilazimo fabrike ili sajam (kao u Dizeldorfu) a u Italiji ćemo pored posjete vinskim podrumima imati priliku da testiramo najnoviji model Ferarija, i jedva čekam. Ipak, najljepše od svega je predstavljati svoju državu. I ponosim se time, mada nikog nije briga za ovo što radim, moram da priznam, pa zastupam britansku firmu za koju radim i to iz Crne Gore.To je svojevrsni kuriozitet, rekao bih, ali i apsurd.

Đukanović je jedini analitičar sa Balkana, ne samo iz Crne Gore, koji ima pristup ovim konferencijama kao predavač.

Đukanović kaže da bi i KAP imao koristi od njegovog rada i odlazaka na konferencije i da je šteta što se to ne koristi:

“Nema nikakvog kontakta, nikakve saradnje, nažalost. Šteta jer svaki moj odlazak na konferenciju je propuštena šansa za KAP: da se predstavi, da se skupe informacije, publikacije, kontakti sa potencijalnim kupcima, dobavljačima i investitorima... Bojim se da ljudi kod nas ne razumiju značaj ovih događanja i da ne vide šansu i svoj interes u tome. Ili je poenta da ne bude informacija, kako o onome šta se dešava na tržištu i okruženju tako i o poslovnim rezultatima KAP-a.Takvo stanje može biti u interesu pojedinaca ali sigurno nije u interesu KAP-a i Crne Gore, u procesu pridruživanja,ka EU i NATO. Uglavnom, činjenica da u Crnoj Gori nema niti jedne firme ili institucije,ne samo KAP-a, koja bi prepoznala svoj interes od učestvovanja na ovakvim konferencijama, govori o njihovom vrlo malom potencijalu i snazi a samim tim i vrlo slabom i nerazvijenom ekonomijom države u cjelini.Bez znanja i informacija ne može biti ni napretka”, zaključio je Đukanović.

 

 

 

Portal Analitika