Abiznis

Terni zakupnina za podvodni kabl prepolovljena na 2,75 miliona eura

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je angažovalo vještaka ekonomske struke, koji je uradio analizu procjene tržišne vrijednosti zakupnine za realizaciju investicije podmorskog kabla, kojim se za zakup morskog dobra za 50 godina predlaže minimalna naknada od 5,5 miliona eura.
Terni zakupnina za podvodni kabl prepolovljena na 2,75 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore odlučila je juče da pedesetogodišnja zakupnina, za korišćenje morskog dobra za realizaciju izgradnje podmorskom kabla između Republike Italije i Crne Gore, treba da iznosi 2,75 miliona eura. Na taj način, Vlada je odlučila da prepolovi prvobitno određenu cifru za korišćenje morskog akvatorijuma i prihvati cifru od 55.000 eura na godišnjem nivou. Nije navedeno koliki je iznos ukupne površine morskog akvatorijuma koji će zauzeti postrojenje interkonekcije.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom se obratilo Ministarstvu održivog razvoja i, kojim su dostavili Zahtjev za dobijanje saglasnosti Vlade Crne Gore za određivanje visine naknade za korišćenje morskog dobra u cilju realizacije projekta postavljanja podmorskog kabla. Preduzeće je angažovalo vještaka ekonomske struke, koji je uradio analizu procjene tržišne vrijednosti zakupnine morskog dobra za realizaciju investicije podmorskog kabla kroz zonu morskog dobra, kojim se za zakup morskog dobra za 50 godina predlaže minimalna zakupnina od 5,5 miliona eura.

S druge strane, Terna Crna Gora je tražila umanjenje cijene zakupa za 50 odsto što je praksa u Italiji kada su u pitanju projekti od javnog interesa.

“Upravni odbor JP za upravljanje morskim dobrom na sjednici održanoj 14.02.2015.g. donio je zaključak da je realizacija izgradnje podmorskom kabla između Republike Italije i Crne Gore od javnog interesa i predlaže da se Vlada Crne Gore upozna sa zaključenim Memorandumom o razumijevanju i od Vlade Crne Gore traži stav, odnosno saglasnost za prihvatanje naknade/zakupnine za korišćenje morskog dobro koju je ponudila Terna Crne Gore u iznosu od 2,75 miliona eura za period od 50 godina, koja uključuje i očekivane ekonomske olakšice za investicione projekte od javnog interesa”, konstatuje se u Informaciji koju je juče Vlada usvojila.

Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su 23. novembra 2010. godine predstavnici crnogorske Vlade, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Terna. Ugovorom je predviđeno da se 40 godina od izgradnje kabla prihod dijeli tako što će Terni pripasti 80 odsto, a CGES-u 20 odsto.

Podmorski kabl će, kako je i ranije predviđeno, ići zapadnom stranom rta Jaz, a silazak u more će, zbog tehničkih nemogućnosti na strmom krševitom dijelu, biti na istočnoj strani rta.

Ukupna vrijednost projekta sa crnogorske i italijanske strane biće oko milijardu eura. Fabrika Prysmian Grupe u Arko Feliće kod Napulja i norveški Nexans napraviće ukupno 830 km električnog kabla, od čega je 786 km podvodnog.

P.Z.

Portal Analitika