Svijet

Preokret u slučaju Asanž

Švedski tužioci su tražili od osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža dozvolu da ga ispitaju u Londonu, gdje boravi u ambasadi Ekvadora, što je on i prihvatio.
Preokret u slučaju Asanž
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tužioci su tražili i da obave DNK analizu. “Osnivač sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž prihvatio je ponudu švedskih tužilaca da ga ispitaju u Londonu zbog optužbi za silovanje”, izjavio je njegov advokat.

"Mi sarađujemo u istrazi. On će prihvatiti zahtjev", rekao je Per Samuelson, dodajući da je njegov klijent pozdravio ovaj potez švedskih tužilaca, prenosi AFP.

Australijanac Asanž se nalazi u ambasadi Evkadora od juna 2012. godine da bi izbjegao ekstradiciju u Švedsku zbog optužbi za seksualni napad i silovanje koje on negira.

On kaže da se plaši da će ga Švedska dalje izručiti SAD-u, gdje bi mu se sudilo zbog odavanja najveće količine povjerljivih podataka u istoriji Amerike.

Kako sam kaže, više ne vjeruje u pozitivan ishod svog slučaja i strahuje da ga SAD neće pustiti na miru zbog onoga što je učinio.

"Moguće je da sam osuđen na smrt", zaključio je Asanž.

Zamjenik britanskog premijera Nik Kleg saopštio je prošle sedmice da je do sada policijska straža ispred ekvadorske ambasade koštala 15 miliona dolara.

Portal Analitika