Društvo

Danas nastavak glavnog pretresa u slučaju CKB

Glavni pretres u postupku protiv bivših menadžera Crnogorske komercijalne banke (CKB), Milke Ljumović, Bose Tatar, Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić, biće nastavljen danas u podgoričkom Višem sudu.
Danas nastavak glavnog pretresa u slučaju CKB
Portal AnalitikaIzvor

Glavni pretres, na kojem je Ljumović počela da iznosi odbranu, počeo je u ponedjeljak. Ona će danas odgovarati na pitanja Suda. Ljumović, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja, negirala je u ponedjeljak krivicu i navode iz optužnice, nazivajući je zlonamjernom i monstruoznom.

„Ne smatram se krivom i tvrdim da je optužnica zlonamjerna, neistinita i monstruozna“, rekla je Ljumović.

Ona je kazala da neće odgovarati na pitanja tužilaca i predstavnika banke, jer su sa Televizijom Pink i dnevnim listom Pobjeda organizovali genocid nad njom i njenom porodicom.

Bivši menadžeri su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, a terete se da su odobravali kredite bez pokrića, čime su nanijeli štetu OTP banci, vlasniku CKB, od 6,92 miliona eura.

Predmet je formiran po optužnici Vrhovnog državnog tužioca odnosno Specijalizovanog odjeljenja za organizovani kiminal, korupciju, terorizam i ratne zločine.

Optužnica je podignuta nakon opsežne tužilačke istrage, koja je trajala godinu i tri mjeseca.

U tom periodu prikupljena je dokumentacija od CKB, Centralne banke Crne Gore, Centralne depozitarne agencije, Privrednog suda Podgorica, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Optužnica bivše menadžere tereti da su od 2005. do kraja 2007. godine, zloupotrebljavajući položaj i grubim kršenjem ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom CKB, odobravali kredite i davali garancije preduzećima Dafin Luksemburg, Cattaro investment Luksemburg, Acapulco Podgorica, Niksen-trade Čavor Kotor, Holder broker-diler i Ocean Gold, bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja vraćanja kredita i datih garancija.

Portal Analitika