Crna hronika

U Podgorici od početka godine rasvijetljeno 35 od 50 krađa

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica – Stanice kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta su, preduzimajući policijske mjere i radnje i predanim radom na terenu, od ukupno 50 krivičnih djela teška krađa i krađa koja su prijavljena od početka 2015. godine uspjeli da do sada rasvijetle 35, što procentualno iznosi 70% i predstavlja veoma dobar rezultat, kazao je Petar Šćepanović, načelnik Stanice kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta Centra bezbjednosti Podgorica.
U Podgorici od početka godine rasvijetljeno 35 od 50 krađa
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika kaže se da se trend visokog procenta rasvijetljenosti teških krađa i krađa na nivou CB Podgorica  nastavio u ovoj godini, budući da procenat rasvijetljenosti ovih krivičnih djela za prošlu godinu iznosi 72,3%, odnosno 175 rasvijetljenih teških krađa i krađa od registrovana 242 ova krivična djela tokom 2014. godine.

Samo juče službenici Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje krađa i teških krađa CB Podgorica rasvijetlili su 11 teških krađa, od kojih jednu u pokušaju, počinjenih u Podgorici.

S tim u vezi, policijski službenici su danas Osnovnom državnom tužiocu za maloljetnike u Podgorici podnijeli poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv tri maloljetna lica – S.A. starog 15 godina, V.M. starog 16 godina i M.G. starog 15. godine, svi iz Podgorice.

Policijske aktivnosti, sprovedene u prethodnom periodu, ukazuju na sumnju da su ova tri lica, u toku februara i marta ove godine, počinila 10 teških krađa i tešku krađu u pokušaju na više lokacija – u ulici Svetozara Markovića, Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, Ulici 13. jula i i Ulici 19. decembra.

Oni su, kako se sumnja, obili 11 kioska, vlasništvo firmi „Štampa Rokšped“ i „Bar Code“, na način su tokom noći lomili stakla i podesnim alatom odvaljivali ulazna ulazna vrata kioska, a potom ulazili u unutrašnjost i otuđivali razne vrste cigareta, galanteriju i drugu robu, ukupne vrijednosti od oko 5.000 eura. 

Inspektori su kod osumnjičenih maloljetnika pronašli obijački alat koji su oni, kako se sumnja, koristili za izvršenje krivičnih djela. Ovaj alat je oduzet radi vještačenja u Forenzičkom centru.

Tokom kriminalističke obrade identifikovana su i pronađena i dva lica koja su, kako se sumnja, u više navrata od osumnjičenih kupovala otuđene cigarete radi dalje preprodaje. Dio otuđenih cigareta je kod ova dva lica pronađen i oduzet.

Posebni izvještaj protiv tri maloljetna lica podnijet je u redovnom postupku.

Takođe, prije dva dana slobode je lišen i I.B, star 21 godinu iz Podgorice, koji je osumnjičen za dva imovinska delikta – tešku krađu i krađu. On je, kako se sumnja, dan ranije od oštećene ženske osobe oteo novčanik sa novcem. Policijski službenici su pronašli i oštećenoj vratili otuđene stvari. On se sumnjiči i da je krajem februara takođe od osobe ženskog pola otuđio novčanik sa novcem. Novčanik je pronađen i vraćen oštećenoj.

Osim ovih lica, službenici Stanice kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta CB Podgorica su identifikovali i lišili slobode više lica osumnjičenih za imovinske delikte, i to skoro sve istog dana kada su krivična djela počinjena. Policijski službenici su takođe u ovim slučajevima pronašli sve stvari koje su osumnjičena lica otuđila su i vratili ih vlasnicima.

Tako je 3. marta ove godine nadležnom tužiocu priveden M.C, star 22 godine iz Podgorice, koji je osumnjičen da je dan ranije, na štetu Radio difuznog centra u mjestu Plavnica počinio krađu, na način što je pokidao žičanu ogradu kruga dvorišta objekta a zatim sa drvenog kalema pokidao i otuđio 40 metara bakarnog kabla.

Istog dana kada je, kako se sumnja, počinio tešku krađu, 25. februara ove godibne, slobode je lišen i H.B, star 40 godina iz Podgorice, koji je, kako se sumnja, od oštećene građanke u mjestu Stari aerodrom otuđio novčanik sa novcem. Policijski službenici su oštećenoj vratili novčanik i otuđeni novac.

Šest dana ranije slobode je lišen i S.L, star 55 godina iz Podgorice, koji je osumnjičen da je istog dana, dakle 19. febraura 2015. godine, počinio tešku krađu na način što je odvalio prozor jedne porodične kuće u Berislavcima iz koje je otuđio razne stvari iz pokućstva, koje je policija potom pronašla i vratila oštećenoj.

Policijski službenici su identifikovali i lišili slobode i M.B, starog 21. godinu iz Podgorice, koji je osumnjičen da je u noći između 16. i 17. januara ove godine počinio tešku krađu u jednom lokalu na Zabjelu, iz kojeg je, sumnja se, nakon provaljivanja u objekat, otuđio LCD televizor i lap top. Policijski službenici su i u ovom slučaju pronašli stvari i vratili ih vlasniku. Osumnjičeni je priveden tužiocu 19. januara.

Službenici Stanice kriminalističke policije za suzbijanje imovinskog kriminaliteta CB Podgorica su, osim pomenutih teških krađa i krađa, u posljednih mjesec i po dana rasvijetlili i 16 razbojništava počinjenih u Podgorici od kojih su dva u pokušaju.

 

(Foto: Ilustracija) 

Portal Analitika