Zanimljivosti

Japanci uspješno poslali struju mikrotalasnim zračenjem

Japanska svemirska agencija postigla je napredak u okviru projekta izgradnje solarne centrale koja bi bila - u orbiti Zemlje.
Japanci uspješno poslali struju mikrotalasnim zračenjem
Portal AnalitikaIzvor

Japan od 1980-ih razmišlja o proizvodnji električne energije u svemiru, odakle bi se energija neprekidno slala na Zemlju, bez ograničenja zbog smjenjivanja dana i noći ili oblaka.

Najnoviji uspijeh Japanska svemirska agencija postigla je slanjem dva kilovata električne energije mikrotalasnim zračenjem na razdaljinu od 55 metara.

Ambiciozan projekat izgradnje svemirske centrale pokrenut je 2009, a istraživanja su počela još 1998. godine.

Struju bi proizvodili ogromni fotonaponski paneli kakvi se već koriste za pretvaranje energije sunca u električnu, a godišnji kapacitet postrojenja u orbiti bi bio pet do deset puta veći nego istovjetnog, u atmosferi, na površini Zemlje.

Električna struja bi se potom pretvarala u "energetsi fluks" (tok) koji bi se laserom ili mikrotalasno prenosio na Zemlju gdje bi ga "hvatala" posebna džinovska satelitska antena i pretvarala u električnu struju.

Japanska svemirska agencija navodi da ova tehologija neće biti primjenjiva prije 2040. godine.

"Budući da je Sunce izvor čiste, neiscrpne energije, vjerujemo da ovaj sistem može da pomogne u rješavanju problema nedostatka energije i zagrijevanja klime na Zemlji", objasnila je istraživačka firma Micubišija (Mitsubishi Heavy Industries, MHI), specijalizovana za vazduhoplovnu i svemirsku tehnologiju.

Ministarstva privrede, trgovine i industrije (METI), i nauke i tehnologije (MEKST) su 2009. godine razvoj uređaja i raznih eksperimentalnih elemenata potrebnih za to, povjerila jednom institutu specijalizovanom za svemir, i grupi firmi Micubiši, NEC, Fudžicu i Šarp, kao i mnogim drugim proizvođačima.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika