Mrvajević na turnirima u Tbilisiju i Samsunu

Najbolji crnogorski džudista Srđan Mrvaljević najavio je danas da će do kraja marta nastupiti na Grand pri turnirima u Tbilisiju i Samsunu. Turnir u Tbilisiju na programu je od 20. do 22. marta, dok će Samsun džudiste okupiti sedam dana kasnije.
Mrvajević na turnirima u Tbilisiju i Samsunu
Portal AnalitikaIzvor

Mrvaljević je agenciji MINA kazao da je zbog povrede propustio dosta turnira, ali da se još nalazi u olimpijskoj normi.

“Povreda u Abu Dabiju je bila veoma ozbiljna, pokidao sam mišiće stomaka na tri mjesta i morao sam da pauziram šesti mjeseci. Propustio sam dosta turnira, ali sam još u olimpiskoj normi”, kazao je Mrvaljević.

On je istakao da mu je poseban problem kilaža jer je zbog nemogućnosti treninga “dobio deset kilograma”.

“Biće užasno teško skinuti višak kilograma i vratiti se u normalu. Očekujem da ću do Evropskih igara u Bakuu u junu biti fit. Trenutno sam u Českoj na olimpiskom trening kampu, a naredne dvije nedjelje ću nastupati na Grand pri turnirima u Tbilisiju i Samsunu. Probaću da zabilježim prve pobjede u ovoj godini i uzmem što više olimpiskih bodova”, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da je konkurencija izuzetno jaka i da na svakom takmičenju nastupa od 60 do 70 džudista.

“Tako će biti do maja 2016. godine dok se ne završe kvalifikacije. U mojoj kategoriji, do 81 kilogram, ima 500 registrovanih i bodovanih džusista iz cijelog svijeta, a samo će 22 na kraju ići na Olimpijske igre. Nadam se da ću uspjeti da izborim mjesto po treći put na Igrama i da će Crna Gora na tri najveća sportska takmičenja uzastopno imati predstavnika u džudo sportu”, rekao je Mrvaljević.

On je objasnio da je sistem kvalifikacija sličan rangiranju u tenisu, gdje svi džudisti sakupljaju bodove, a plasman u Brazil izboriće najbolji na rang listi. Prema njegovim riječima, bodovi mogu osvajati na Svjetskim kupovima, Grand pri i Grend slem turnirima, evropskim i svjetskim prvenstvima.

„Nema zagarantovanog plasmana. Svi idu svuda i skupljaju bodove. Na kraju, najboljih 22 takmičara na rang listi izboriće plasman na OI. Za to će trebati najmanje 500 ili 600 bodova“, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da trijumf na jednom Grand priju donosi 200 bodova, navodeći da je svaki Grend slem ili Grand pri u rangu kvaliteta prvenstva svijeta.

Portal Analitika