Društvo

Kako Cetinjani putuju za Budvu: Po šumama i gorama, sat i po duže dnevno u putu...

„Od kad je urušen put u Markovićima, do Budve putujem oko 45 minuta više nego ranije, i to preko Petrovca i Paštrovačke gore. Ne idem na Sozinu, nego jednim starim putem na koji skrećem na Obzovici pa preko Prekornice,“ kaže za Portal Analitika Cetinjanin Filip Zarubica koji već šest godina radi u Komercijalnoj banci Budva.
Kako Cetinjani putuju za Budvu: Po šumama i gorama, sat i po duže dnevno u putu...
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Put do posla produžen mu je za oko 60 km i jednom smjeru.

Ranije je na posao kretao oko 7,15 kako bi se na poslu pojavio do osam, ali sada mora i da ustane ranije, do 6,30. Kući je uveče oko šest. 

Dodaje da Cetinjani koji rade u Budvi ili idu tamo nekim drugim poslom, koriste razne varijante. I on se prvog dana uputio preko Podgorice pa kroz Sozinu, ali je odustao jer mu se put tako produžio za cijelih 100 km. Ima i onih, kaže, koji idu radije preko Njeguša, ali je tamo, dodaje, sada veliko opterećenje vozilima, a ima i snijega.

Banka u kojoj radi onima koji dolaze iz drugih gradova refundira troškove, jer je to regulisano granskim kolektivnim ugovorom. Da li će se taj dio povećati, nije siguran, jer o tome još nije bilo riječi.

Da je put urušen, Filip je saznao iz medija. Posebnom srećom smatra to što je bila subota,  neradni dan. „Inače bih vjerovatno saznao na licu mjesta“, veli sagovornik Portala Analitika kojeg smo kontaktirali telefonom. Kaže da mu jeste naporno, ali da nema izbora.

Njegov kolega iz iste banke Luka Vukić komentariše da se ovo moralo desiti prije ili kasnije. „Mijenja se reljef. Tu je voda kriva, ali je magistrala prešla preko potencijalnih klizišta“, smatra sagovornik Portala Analitika koji na posao i s posla Putuje sa Zarubicom.  

On kaže da će ova situacija biti veliki problem, ako potraje na duži rok.

Ističe i da je ne malom broju Podgoričana koji rade u Budvi ipak kudikamo lakše, iako se i njima put do Budve kroz Sozinu produžio. Ne moraju barem prelaziti tolike visinske razlike sa neminovnim serpentinama, preko koje god se strane Cetinjani uputili ka moru, Vukić ipak smatra da je najteže onima koji su navikli da stopiraju iz Cetinja ka Budvi i obrnuto, jer to rade iz nužde.

„To su obično oni koji rade u Budvi kod raznih gazda, i ne smiju kasniti. Nekada je na Cetinju bilo oko osam hiljada zaposlenih, a danas ih je deset puta manje. Cetinjani moraju da idu za poslom, pa i za male pare, najčešće kod budvanskih ugostitelja. Čekaju prevoz i po kiši, snijegu i vjetru, jer im radno vrijeme počinje ili završava van uobičajenih satnica“.

Sagovornik Portala Analitika zaključuje da bi po uzoru na to kako su se dogovorile opštine Cetinje i Podgorica oko novih autobuskih linija, to trebalo da urade i opštine Budva i Cetinje.

Portal Analitika