Svijet

ŽANA NJEMCOVA: "Putin je kriv za smrt moga oca"

Kći ubijeno ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova je u intervjuu za Bi-Bi-Si direktno prozvala Vladimira Putina kao odgovornog za smrt njenog oca.
ŽANA NJEMCOVA: "Putin je kriv za smrt moga oca"
Portal AnalitikaIzvor

Žana Njemcova (30) ističe da je moćni ruski predsjednik "politički krivac" za ubistvo, do kojeg je došlo 27. februara u večernjim satima u relativnoj blizini Kremlja, prenio je hrvatski "Jutarnji list".

Njemcov je tog kobnog petka šetao u društvu atraktivne Ukrajinke kada ga je atentator smaknuo ispalivši nekoliko hitaca u njega. 

Putin je javno osudio ubistvo, naredio je i istragu, izrazio je saučešće Njemcovljevoj majci, a Kremlj je odbacio tvrdnje da ima ikakve veze s likvidacijom. 

Istraga se uzsredsredila na tezu da je opozicionar smaknut zbog toga što je javno osudio masakr u pariškoj redakciji Šarli ebdo pa je nedavno uhapšeno nekoliko osumnjičenih iz Čečenije, a jedan od njih je i priznao umiješanost, iako su se pojavile tvrdnje da je to priznanje iznuđeno torturom. 

"Moj je otac bio najistaknutiji Putinov kritičar. Bio je najmoćniji opozicioni lider u Rusiji. Nakon njegove smrti opozicija je obezglavljena i svi su prestravljeni", izjavila je Žana Njemcova, napominjući kako se Boris Njemcov borio isključivo s Putinom, ni s kim drugim. 

"Sada više nemamo dovoljno moćnu, stručnu i iskusnu ličnost koja je u stanju da se suprotstavi vlasti", dodala je ova ugledna analitičarka na berzi zaposlena na jednoj televiziji koja emituje poslovne vijesti. 

Ona je rekla i da je istražitelji dosad uopšte nisu kontaktirali, a vjeruje da je razlog tome što oni nijesu zainteresovani za nezavisnu istragu. 

Inače, Njemcov je tokom prošle godine policiji prijavio prijetnje smrću koje je primio putem svoje Fejsbuk stranice, a tada je to povezivao sa svojim gledištima o ruskoj ulozi u ukrajinskom konfliktu. 

Pojavile su se i teze da je ubijen kako ne bi razotkrio pravu istinu o umiješanosti Moskve u ratnim zbivanjima. 

Nakon prijave prijetnji u junu, ruska je policija odbila da pokrene istragu. 

Žana Njemcova za Bi-Bi-Si kaže da joj još uvijek nije dozvoljeno da uđe u očev stan, u kome je čuvao sve važne dokumente. 

"Nijesam mogla vjerovati, još uvijek ne mogu vjerovati...", odgovorila je na pitanje novinara Gabrijela Gejthausa o tome kako se osjećala kada je čula da su joj oca ubili. 

"Ubili su mi oca, ne spavam mirno", dodala je.

rtcg.me

Portal Analitika