Svijet

ŽANA NJEMCOVA: "Putin je kriv za smrt moga oca"

Kći ubijeno ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova je u intervjuu za Bi-Bi-Si direktno prozvala Vladimira Putina kao odgovornog za smrt njenog oca.
ŽANA NJEMCOVA: "Putin je kriv za smrt moga oca"
Portal AnalitikaIzvor

Žana Njemcova (30) ističe da je moćni ruski predsjednik "politički krivac" za ubistvo, do kojeg je došlo 27. februara u večernjim satima u relativnoj blizini Kremlja, prenio je hrvatski "Jutarnji list".

Njemcov je tog kobnog petka šetao u društvu atraktivne Ukrajinke kada ga je atentator smaknuo ispalivši nekoliko hitaca u njega. 

Putin je javno osudio ubistvo, naredio je i istragu, izrazio je saučešće Njemcovljevoj majci, a Kremlj je odbacio tvrdnje da ima ikakve veze s likvidacijom. 

Istraga se uzsredsredila na tezu da je opozicionar smaknut zbog toga što je javno osudio masakr u pariškoj redakciji Šarli ebdo pa je nedavno uhapšeno nekoliko osumnjičenih iz Čečenije, a jedan od njih je i priznao umiješanost, iako su se pojavile tvrdnje da je to priznanje iznuđeno torturom. 

"Moj je otac bio najistaknutiji Putinov kritičar. Bio je najmoćniji opozicioni lider u Rusiji. Nakon njegove smrti opozicija je obezglavljena i svi su prestravljeni", izjavila je Žana Njemcova, napominjući kako se Boris Njemcov borio isključivo s Putinom, ni s kim drugim. 

"Sada više nemamo dovoljno moćnu, stručnu i iskusnu ličnost koja je u stanju da se suprotstavi vlasti", dodala je ova ugledna analitičarka na berzi zaposlena na jednoj televiziji koja emituje poslovne vijesti. 

Ona je rekla i da je istražitelji dosad uopšte nisu kontaktirali, a vjeruje da je razlog tome što oni nijesu zainteresovani za nezavisnu istragu. 

Inače, Njemcov je tokom prošle godine policiji prijavio prijetnje smrću koje je primio putem svoje Fejsbuk stranice, a tada je to povezivao sa svojim gledištima o ruskoj ulozi u ukrajinskom konfliktu. 

Pojavile su se i teze da je ubijen kako ne bi razotkrio pravu istinu o umiješanosti Moskve u ratnim zbivanjima. 

Nakon prijave prijetnji u junu, ruska je policija odbila da pokrene istragu. 

Žana Njemcova za Bi-Bi-Si kaže da joj još uvijek nije dozvoljeno da uđe u očev stan, u kome je čuvao sve važne dokumente. 

"Nijesam mogla vjerovati, još uvijek ne mogu vjerovati...", odgovorila je na pitanje novinara Gabrijela Gejthausa o tome kako se osjećala kada je čula da su joj oca ubili. 

"Ubili su mi oca, ne spavam mirno", dodala je.

rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-1665926743
12.03.2015. 16:12

Kad im god treba zrtveni jarac, tu su checheni. Odlucili da ga ubiju bas prije protesta zbog rata u Ukrajini jer "je bio protiv Islama". Koje bajke. Jedini razlog je rat u Ukrajini: "Pojavile su se i teze da je ubijen kako ne bi razotkrio pravu istinu o umiješanosti Moskve u ratnim zbivanjima. "

2
0