Region

Dvanaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Navršava se 12 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića. On je pogođen hicem u srce, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, 12. marta 2003. u 12.25, a njegov tjelohranitelj je ranjen.
Dvanaest godina od ubistva Zorana Đinđića
Portal AnalitikaIzvor

Atentatu na premijera je prethodio neuspjeli pokušaj atentata 21. februara 2003, na auto-putu Beograd–Zagreb, kod hale Arena, što je takođe obuhvaćeno presudom atentatorima, pripadnicima "zemunskog klana".

Odmah poslije ubistva predsjednika Vlade, proglašeno je vanredno stanje i pokrenuta akcija "Sablja", u okviru koje su uhapšeni a poslije troipogodišnjeg procesa i osuđeni pripadnici "zemunskog klana" kao organizatori i izvršioci ubistva, dok su inicijatori do danas ostali nepoznati.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. Još tokom studija zapažen je kao jedan od prvih, mlađih disidenata tadašnje SFRJ.

Diplomirao je filozofiju 1974. godine, a doktorirao 1979. na Univerzitetu u Konstancu u Njemačkoj.

Sa još 12 intelektualaca 1989. godine učestvovao je u obnavljanju Demokratske stranke, čime se aktivno uključio u politički život.

Januara 1994. godine izabran je za predsjednika DS-a, na čijem čelu je ostao do tragične smrti.

Predvodio je više opozicionih saveza u borbi protiv režima Slobodana Miloševića, a kao predstavnik koalicije "Zajedno" 21. januara 1997. izabran je za gradonačelnika Beograda, nakon takozvanog leks specijalisa, koji je uslijedio poslije masovnih uličnih protesta zbog namještanja izbornih rezultata i pod pritiskom međunarodne zajednice.

Zbog brojnih nesuglasica kolicija "Zajedno" se raspala krajem juna 1997, a Đinđić je, glasovima odbornika SPO-a i tadašnje opozicije u gradskom parlamentu (SRS i SPS), smijenjen sa mjesta gradonačelnika.

Američki nedeljnik Tajm je septembra 1999. godine uvrstio Đinđića među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma. Đinđić je bio jedna od ključnih ličnosti promjena u Srbiji 2000. godine, kao šef centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za savezne izbore septembra 2000, poslije kojih je uslijedio masovni bunt i prelom 5. oktobra 2000.

Đinđić je potom postao predsjednik Vlade.

Dobitnik je ugledne njemačke nagrade "Bambi" za 2000. godinu u oblasti politike, a 2002. u Pragu je primio nagradu Fondacije "Polak" za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

Autor je više naučnih radova iz oblasti filozofije i političke teorije i prevodilac odnosno priređivač nekoliko filozofskih i teorijskih djela. Aktivno se bavio i političkom publicistikom.

rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.