Region

U Dubrovniku će prodavati čisti vazduh?

Flaše čistog dubrovačkog vazduha bi se od ljeta 2016. godine mogle naći u prodaji, u pakovanjima od pola i jednog litra i bar četiri puta skuplje od flaširane vode.
U Dubrovniku će prodavati čisti vazduh?
Portal AnalitikaIzvor

Boce će biti napunjene čistim vazduhom, barem dok ih vlasnik ne napuni dubrovačkom vodom, koja će, prema najavama, biti zdravija i čistija od one koja se danas može kupiti u prodavnicama, piše "Slobodna Dalmacija".

Sedišnje mjesto zauzima lokalni izvor Omble, na kome će, prema ideji bivšeg gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, koji želi da se ponovo vrati na to mjesto, biti otvoren Muzej vode.

"Prodavaćemo kao suvenir prazne sterilisane flaše od tvrde plastike koje nije lako slomiti, uz garanciju da je voda koju mogu napuniti bilo gdje visoko kvalitetna", rekao je Vlahušić.

On je objasnio da planira da se u prodaji nađe i paket u kom će biti jedna manja boca od 0,5 litara i jedna veća, a kao poklon dobijaće se knjižica na kojoj će na više svjetskih jezika biti priča o izvoru, akvaduktu u Cavtatu i istoriji dubrovačke vode.

Na takvu ideju Vlahušić je došao na osnovu proste računice. Zidine Dubrovnika prošle godine posjetilo je više od 900.000 turista, uglavnom sa kruzera, i svi su u rukama nosili flašu vode.

"Zbog čega im ne ponuditi nešto ovako jedinstveno?", upitao se Vlahušić. On procjenjuje da bi cijena paketa boca mogla da bude oko 20 kuna, a boca vazduha četiri puta veća, ali bi im cijena bila niža, ako bi se kupovali uz kartu Dubrovnika ili uz ulaznicu za razgledanja zidina.

On smatra kako bi turistima to moglo biti zanimljivo jer su svuda u svijetu naviknuti da flaširanu vodu uvijek moraju da kupuju i da je skupo plaćaju u blizini turističkih atrakcija, a u Dubrovniku će čistu vodu dobiti besplatno i još će im kupljena boca, pošto je više puta napune, ostati kao zanimljiva uspomena na posjetu Dubrovniku.

Ali prije nego što "Vlahušićeve boce vazduha" eventualno nađu pred turistima, na potezu je gradsko preduzeće "Vodovod Dubrovnik", koje radi na projektu pročišćavanja vode kapaciteta 490 litara u sekundi. Vrijednost projekta je oko 50 miliona kuna (6,5 miliona eura), do 1. juna, tvrde, biće izabran izvođač radova, a više od polovine novca biće refundirano od fondova EU i Hrvatskih voda, piše list.

rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Ptica trkacica
12.03.2015. 20:39

Cujem da ce cijene biti: 1 pak. 20 kuna, Srbima 40 kuna, a Crnogorcima 60 kuna.

0
0