Svijet

Njemačka odbija da isplati ratnu odštetu Grčkoj

Njemačka vlada odbila je grčka potraživanja u vezi sa reparacijom i odštetom za vrijeme Drugog svjetskog rata i odbacila zahtjeve grčkog ministra pravde Nikosa Paraskevopulosa o zaplijeni nemačke imovine u Grčkoj, prenose danas njemački mediji.
Njemačka odbija da isplati ratnu odštetu Grčkoj
Portal AnalitikaIzvor

Pitanje reparacija i isplate odštete je pravno i politički završeno'', rekao je danas portparol njemačke vlade Štefen Zajbert.

Jedan portparol Ministarstva finansija ponovio je isto i rekao da je to poglavlje pravno i politički okončano i da aktuelno nema razgovora o toj temi niti između kancelara Angele Merkel i grčkog šefa vlade, niti njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea sa svojim grčkim kolegom.

Na drugoj strani je političarka opozicione partije Ljevica Anete Grot zahtijevala da Njemačka isplati 11 milijardi eura Grčkoj.

''To je moralna obaveza Njemačke da isplati novac, čak i ako međunarodno-pravno gledano tu postoje različita mišljenja. Ja smatram predlog grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa ispravnim'', rekla je Grot.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u parlamentu da će Grčka poštovati svoje obaveze prema kreditorima, uključujući i Njemačku, ali da neće "odustati od svojih neopozivih zahtjeva za reparacijama iz Drugog svjetskog rata". (Blic)

Portal Analitika