Društvo

Dogovoreno privremeno rješenje prevoza putnika od Podgorice ka Cetinju

U organizaciji Ministarstva saobraćaja i pomorstva danas je u resornom ministarstvu održan sastanak na kojem je dogovoren model privremenog rješenja prevoza putnika iz Podgorice ka Cetinju i dalje duž primorja.
Dogovoreno privremeno rješenje prevoza putnika od Podgorice ka Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Zbog velikog klizišta u mjestu Lapčići-Markovići iznad Budve, saobraćaj na toj dionici je u prekidu, pa je prevoznicima koji saobraćaju od Podgorice ka Budvi i dalje duž primorja onemogućeno održavanje tih linija. Ministar Ivan Brajović je naglasio da su alternativni putni pravci za linijski prevoz: kroz tunel Sozina, preko Paštrovske gore, preko Njeguša i put Risan – Grahovo. On je istakao potrebu da se ova nepredviđena situacija što prije prevaziđe do konačne sanacije klizišta i naglasio da se samo zajedničkim i koordiniranim radom može iznaći odgovarajuće rješenje. Ministar je isto tako kazao da će se svi napori uložiti da se klizište što prije sanira, ali da o rokovima ne možemo govoriti i da se neće ubrzavati posao na uštrb kvaliteta radova i bezbjednosti odvijanja saobraćaja. 

Međutim, zbog uvećanih troškova zbog prolaska kroz tunel Sozina, dužeg vremena putovanja i promjena u redovima vožnje, prevoznici su inicirali da im se učine određeni ustupci, u smislu dobijanja privremenih dozvola za korišćenja minibusa i kombija, kako ne bi trpjeli gubitke kao i eventualnog smanjenja ili oslobađanja plaćanja putarine kroz tunel Sozina. U tom smislu dogovoreno je da redovnih deset polazaka linijskog prevoza od Podgorice do Cetinja i dalje saobraćaju na tom pravcu u istim terminima, a istovremeno da se nastavak linija prema primorju odvija preko tunela Sozina ili Paštrovske gore. Takođe je dogovoreno da nakon osposobljavanja pješačke staze od Lapčića do Markovića u dužini od 100 do 200 metara prevoz putnika do i od staze organizuju opštine Cetinje i Budva u dogovoru sa lokalnim prevoznicima. 
Doprinos je dala i Autobuska stanica u Podgorici koja će prevoznike osloboditi duplog plaćanja peronizacije za polaske ka Cetinju. Važno je naglasiti da su predstavnici sve tri opštine u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva pokazali punu spremnost za obezbjeđenje uslova za redovno odvijanje saobraćaja u situaciji izazvanoj pojavom ovog klizišta. 

Što se tiče zahtjeva za oslobađanje od putarine kroz tunel Sozina, on je ocijenjen kao neosnovan upravo zbog postojanja alternativnih putnih pravaca, ali i narušavanja principa jednake obaveze plaćanja utvrđene naknade za sve korisnike objekata na putnoj infrastrukturi. 
Sastanku su, pored ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića sa saradnicima iz Direktorata za drumski saobraćaj i Direkcije za saobraćaj, prisustvovali i gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović, predstavnci nadležnih Sekretarijata za saobraćaj opština Budva i Podgorica, direktor Monteputa, predstavnici Udruženja prevoznika i Privredne komore Crne Gore.

U prilogu su privremeni redovi vožnje na liniji Podgorica - Cetinje - Podgorica koji će važiti do sanacije klizišta na magistralnom putu Cetinje - Budva. 

Privremeni linijski prevoz putnika na relaciji

Podgorica - Cetinje - Podgorica

Polasci iz Podgorice

Prevoznik

Polasci iz Cetinja

 

 

 

06:20

doo Alo Ekspres - Podgorica

07:20

07:05

doo Bjelopavlija - Danilovgrad

08:00

07:25

doo VR Vujović - Danilovgrad

08:20

 

doo Ekpres turs - Podgorica

08:40

07:55

doo Dangrad prevoz - Danilovgrad

09:00

10:15

doo Dan turs - Danilovgrad

11:15

11:08

doo Papović - Nikšić

 

12:55

doo Alo expres - Podgorica

13:55

 

doo Papović - Podgorica

15:15

14:23

doo Dangrad prevoz - Danilovgrad

16:12

16:25

doo Papović - Nikšić

17:25

17:14

doo Adriatik - Podgorica

18:14

19:45

doo Ekspres turs - Podgorica

 

 

Napomena:

Navedeni redovi vožnje biće redukovani vikendom u skladu sa smanjenom potrebom građana za prevozom, a Autobuska stanica Podgorica će redovno davati informacije o polascima

Portal Analitika