Abiznis

SSCG i USSCG postali članovi Evropske konfederacije sindikata

Na sjednici Izvršnog odbora Evropske konfederacije sindikata (EKS), koja se održavla juče i danas u Briselu, Unija slobodnih sindikata i Savez sindikata Crne Gore postali su punopravni članovi ove međunarodne sindikalne organizacije.
SSCG i USSCG postali članovi Evropske konfederacije sindikata
Portal AnalitikaIzvor

Kroz članstvo u EKS-e, USSCG i SSCG dobiće snažnu podršku u težnji ovih centrala da evropski socijalni model postane i crnogorska realnost.

„Prijem u evropsku porodicu sindikata je još jedna potvrda da smo na dobrom putu reformi i izražavam zadovoljstvo što su naši napori prepoznati u Evropi i međunarodnoj sindikalnoj sceni uopšte. Evropska konfederacija sindikata ima jasne ciljeve, a da bi se oni ostvarili neophodan je konstantan rad na modernizaciji i povećanju efikasnosti sindikata, sa akcentom na odgovornom radu i realnim potrebama članstva. U dosadašnjoj praksi sindikat se više bavio posledicama nekih odluka u čijem kreiranju nije učestvovao. Nažalost, koliko je to nezahvalan posao, znamo i okviru SSCG, jer smo u poslednje vrijeme bili prinuđeni da se više bavimo negativnim  posljedicama odluka nekadašnjih funkcionera, naših bivših članova, nego onim što je naš osnovni zadatak. Na Izvršnom odboru EKS-a, naglašena je neophodnost reformi u sindikatu i čestitali su nam na odlučnosti, jer su svijesni da bilo koji vid konkretnih sindikalnih reformi na Zapadnom Balkanu nije jednostavan proces, ali i to, da kada se jednom bez rezervi odlučite da ih sprovedete one se ne mogu zaustaviti htio to neko ili ne. Moram da istaknem  razumijevanje i nedvosmislenu podršku EKS-a i MKS-a svo ovo vrijeme. Očekujem da ćemo sada, kao punopravni član EKS, biti i u prilici da više utičemo na proces evropskih integracija naše zemlje, jer one ne podrazumijevaju ekskluzivni proces rezervisan za političke elite, već proces u kojem učestvuju svi segmenti društva, jer se integracije odnose cjelokupno društvo. Ovom prilikom čestitam i kolegama iz USSCG, i zadovoljstvo nam je što crnogorski radnici preko svojih nacionalnih sindikalnih centrala konačno imaju svoju adresu u Briselu“, rekao je Marko Nikčević.

„Uporedo sa afirmacijom naše države na međunarodnom planu, njenim uključivanjem u međunarodne organizacije i institucije i njenim naporima na ostvarenju uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, Unija slobodnih sindikata je od svog nastanka do danas nastojala da se aktivnije uključi i bude prisutnija u akcijama i odnosima sa sindikatima Evrope i svijeta. Naši napori na ostvarenju ovog, jednog od najznačajnijih programskih ciljeva, krunisana je, najprije, prijemom u Međunarodnu konfederaciju sindikata, a sada i u Evropsku konfederaciju sindikata. Uz podršku EKS-a i MKS-a nastavićemo da razvijamo međunarodnu sindikalnu saradnju s ciljem jačanja međusobnog razumijevanja, razmjene ideje i iskustava, sindikalne solidarnosti, širenja integracionih procesa i ostvarivanja sindikalnih prava i sloboda. Na to nas posebno primoravaju procesi globalizacije. Zajedno sa kolegama iz SSCG-a koji su, zajedno sa nama, zvanično ušli u evropsku sindikalnu porodicu, kroz odgovarajuće evropske i međunarodne institucije i projekte jačaćemo poziciju sindikata u Crnoj Gori i još odlučnije sprovoditi aktivnosti na stvaranju povoljnijeg ambijenta za život i rad građana Crne Gore“, rekao je Keković.

“Želim dobrodošlicu kolegama iz Crne Gore i Makedonije u evropski sindikalni pokret“, rekla je Bernadet Segol, generalna sekretarka EKS-a, „i kako bi obezbijedili punu primjenu EU socijalnih i sindikalnih prava na putu ka članstvu u EU, zajedno sa SSCG-om, USSCG-om i SSM-om radićemo na poboljšanju uslova rada svih ljudi u Crnoj Gori i Makedoniji. Narodi Crne Gore, Makedonije i zemalja Evropske unije imaju zajedničku sudbinu“.

Evropska konfederacija sindikata je organizacija kojoj je primarni cilj borba za fundamentalne socijalne vrijednosti kao što su: visok nivo socijalne zaštite, pravo na kvalitetno radno mjesto, socijalnu koheziju i inkluziju, pravo na zaštitu na radu, usklađivanje evropskih standarda sa nacionalnim zakonodavstvom jednake mogućnosti za sve. EKS broji 85 nacionalnih sindikalnih centrala u 36 evropskih zemalja. Pravo na članstvo imaju nacionalne sindikalne centrale iz zemalja EU, kao i zemalja kandidata za članstvo u EU. Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora EKS, pored SSCG i USSCG, u punopravno članstvo primljen je Savez Sindikata Makedonije. EKS je na nivou EU socijalni partner na nivou sa Evropskom komisijom i udruženjem poslodavaca Evrope BUSINESSEUROPE.

Portal Analitika