TV / Film

Pogledajte trejler za film „Soul of Podgoričanos“

Zvanični trejler dokumentarnog filma „Soul of Podgoričanos“, koji se bavi istorijom podgoričkog fudbalskog kluba „Budućnost,“ predstavljen je danas na konferenciji za medije u KIC-u „Budo Tomović“.
Pogledajte trejler za film „Soul of Podgoričanos“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o dokumentarcu koji prati razvoj podgoričkog fudbalskog kluba od osnivanja do danas, kazao je za Portal Analitika Nikola Ljumović, autor i producent filma "Soul of Podgoričanos".

Snimanje filma počelo je krajem decembra 2013. godine . Ekipa se oformila oko NVO "Horizont",  braće Tonija i Danila Penda, kao i Danke Jašović i Nikole Ljumovića kao producenata.

Prvobitna ideja je bila da se snimi dokumentarni film o zlatnoj generaciji fudbalera Budućnosti, konkretno generaciji  Petra Caca Ljumovića, Tonka Miročevića, Dragana Vujovića, Mojaša Radonjića, priča Ljumović, inače sin jednog od fudbalera te zlatne generacije legende Budućnosti Petra Caca Ljumovića.

Kada su počeli da snimaju film shvatili su da moraju krenuti od ranijih generacija, kako bi uspješno opisali dušu podgoričkog fudbala čiji je najbolji promoter i reprezent bila Budućnost. Kada su ušli u snimanje filma, za koji su imali trideset sagovornika, a planira se još i dvadesetak iz regiona, shvatili su da to nije samo priča koja treba da se snimi, već su počeli da uživaju u svjedočenjima i strasti prema fudbalu i Budućnosti.

Shvatili su da rade na jednom dokumentarnom filmu za koji ih veže navijačka i životna strast,  da su se uhvatili u koštac sa jednim ozbiljnim fudbalskim projektom sa preko 50 sagovornika, autentičnih svjedoka tog vremena.

Planiraju i da obiđu sve fudbalske centre bivše SFRJ da bi uzeli svjedočenja tamošnjih zvijezda - kako je bilo igrati pod Goricom protiv te zlatne generacije koja je zaslužna da su samo rijetki mogli da se pohvale da su odnijeli bodove sa stadiona Budućnosti.

Tonko Miročević u filmu kaže “mnogima su noge drhtale kada su dolazili da igraju pod Goricom.”Od početka rada na filmu nesebično su im pomogli gospodin Branko Baletić, Nemanja Bečanović, Crnogorska kinoteka… Mnogi su im izašli u susret, ali su generalno kuburili sa arhivskim materijalom.

Veliku pomoć su imali i od Varvara, koji su im poslali obilje fotografija, a korišćeni su i stariji snimci objavljeni na youtube-u, tako da se nedostatak arhivskog materijala morao nadomjestiti iz privatnih arhiva.Titograd iz ’60-tih i ‘70- tih su uglavnom uspjeli da pokriju snimcima iz kinoteke, gdje su im nesebično pomogli.

Autori kažu da se iza priče o ovom filmu krije ljubav.

U pričama sagovornika ima momenata kada se oči napune suza pa do momenata gdje “umirete od smijeha”, nižu se svjedočenja o  avanturama sa terena i pored njega, kako su počinjali, fudbalskim pravdama i nepravdama. - Napravili smo kao neki fudbalski vremeplov a sagovornici su uspjeli da nas uvedu u jednu nevjerovatnu priču, - iznosi svoje utiske Nikola Ljumović.

Autori - NVO "Horizont" - iskoristili su priliku da apeluju na sve ljude koji imaju ikakvog arhivskog materijala da im se jave, kao i na sponzore da im izađu u susret kako bi se ovaj ambiciozni projekat priveo kraju.

Portal Analitika